Prisvojio milione?
26

Bivši šef Renaulta i Nissana Carlos Ghosn prije suđenja pobjegao iz Japana u Liban

FENA
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Bivši šef Renaulta i Nissana Carlos Ghosn rekao je u utorak da je pobjegao iz Japana i stigao u Liban, otvarajući pitanja kako je pobjegao nekoliko mjeseci prije suđenja za finansijske malverzacije.

Ghosn je bio pod "strogim nadzorom" vlasti u Japanu i predao im je pasoš dok je bio na slobodi uz kauciju.

"Nisam pobjegao od pravde, izbjegao sam nepravdu i politički progon", naveo je bivši Nissanov šef u izjavi.

Ghosnov advokat Junichiro Hironaka rekao je da je zapanjen iznenadnim bjegom svog klijenta. Dodao je da s njim nije razgovarao od prošlog utorka, a ponašanje svog klijenta opisao je kao "neoprostivo".

Bivšem šefu proizvođača automobila Renault i Nissan trebalo se suditi 2020. u Japanu zbog optužbi za finansijske malverzacije.

Tužioci vjeruju da je Ghosn prisvojio milione Nissanovih sredstava i prevario dioničare u vezi s visinom njegove plate dok je obavljao dužnost generalnog direktora kompanije.

Ghosn tvrdi da je bio žrtva "udara Upravnog odbora" i optužio je neke kolege iz Nissana da su mu podmetnuli kako bi se izbjeglo bliže savezništvo između japanske kompanije i Renaulta.

Japanske vlasti uhapsile su Ghosna u novembru 2018., a pušten je iz zatvora uz jamčevinu od milijardu jena (8,2 miliona eura) u aprilu 2019., javlja DW.