biznis
0

Bivši premijer Malezije potvrdio ulaganje malezijske korporacije

FENA
Bivši premijer Malezije Mohammad Mahatir danas je s grupom malezijskih biznismena i načelnikom Nedžadom Koldžom obišao hotel "Bristol". Samo sat pred ovu posjetu, iz Komisije za vrednovanje ponuda Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo potvrđen je izbor malezijske korporacije "Tradewinds" iz Kuala Lumpura kao najboljeg ponuđača za ovaj hotel.

Korporacija "Tradewinds" imala je najbolju ponudu na tenderu za hotel. Ona je za 99,71 posto državnog kapitala u vrijednosti od 4,699,086 KM ponudila cijenu od 6,5 miliona KM te za investiranje u obnovu hotela i izmirenja obaveza države 25 miliona KM.

Bivši premijer Mahatir istaknuo je fokus malezijskih biznismena na razvoj turizma u BiH, a ulaganje u obnovu hotela "Bristol" samo je jedan od dobrih primjera takve investicije.

Ovaj strateški pozicioiniran hotel imat će pet zvjezdica u skladu s međunarodnim standardima, 200 deluxe opremljenih soba i kongresnu dvoranu s 500 mjesta.

Mahatir je potvrdio i opredjeljenje investitora da zadrži stare radnike hotela, ali i zaposli 226 novih ljudi te će broj zaposlenih u konačnici iznositi 237 osoba. Određena grupa zaposlenika ići će u Maleziju na obuku.

"Ovo će biti najbolji hotel u regiji za poslovne ljude i veoma važne osobe i druge uglednike iz svijeta. On će biti ponos Sarajeva i predstavljati bitan moment u međusobnim odnosima Malezije i BiH", kazao je Mahatir.

Direktor korporacije "Tradewinds" Syed Azmin Bin Syed Nor precizirao je da će rekonstrukcija hotela trajati godinu dana od početka radova, a prethodit će mu izrada studije izvodljivosti.

Izgled objekta u potpunosti će se uklopiti s lokalnom arhitekturom, a očekuje se da će radovi početi već ove godine.