biznis
0

Bivši naftaš upozorava na energetsku krizu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U video porukama na televiziji i internetu, T. Boone Pickens upozorava Amerikance na predstojeću energetsku krizu.
  • Dosta je priče, sada nam je potrebno djelovanje i plan. To bi trebao biti najvažniji prioritet novog predsjednika i sljedećeg saziva Kongresa. Ja sam T. Boone Pickens. Bio sam naftaš cijeli svoj život, no iz ove situacije se ne možemo izvući bušenjem, kazao je Pickens.

U svojoj kampanji Pickens navodi da Sjedinjene Države godišnje šalju 700 milijardi dolara u inozemstvo proizvođačima nafte, jer američka proizvodnja daleko zaostaje za domaćom potražnjom. U predavanju na Internetu Pickens objašnjava da se potrošnja nafte može smanjiti zamjenom 22 posto generatora na pogon zemnim plinom, s onima koje koriste turbine na vjetar. Tako ušteđeni zemni plin koristio bi se za pogon vozila, prenosi Glas Amerike.

Pickens kaže da bi se time za 38 posto smanjio uvoz nafte, što bi po današnjim cijenama godišnje uštedjelo 300 milijardi dolara.

Međutim Pickens je naljutio mnoge svoje kolege naftaše rekavši da se problem ne može riješiti dodatnim domaćim bušotinama nafte.

Brian Kennedy iz Instituta za energetska istraživanja kaže da Pickens pretjeruje kada omalovažava ideju o povećanju domaće proizvodnje nafte.

Pickensov plan o prebacivanju vozila na plinski pogon također je pod udarom kritika. Proizvođači automobila još nisu prihvatili tu ideju unatoč brojnim pokušajima Pickensa da ih u to uvjeri. Zemni plin također ima ograničene zalihe, tvrdi Gal Luft, direktor Instituta za analizu globalne sigurnosti, te da nije baš jasno u čemu je strateška prednost prebacivanja miliona automobila s jedne problematične vrste goriva na drugu.

Po njegovim riječima široka upotreba zemnog plina bi ubrzo opet dovela do ovisnosti o uvozu, te smatra da bi bolja strategija bila smanjene ovisnosti o fosilnim gorivima promoviranjem široke lepeze zamjenskih energenata.

Energija je postala vruća tema ovogodišnjih američkih predsjedničkih izbora. T. Bonne Pickens je među onima koji žele da se tom pitanju posveti i još veća pažnja. On se planira sastati s dužnosnicima u Washingtonu u cilju promidžbe svog programa, te se uzda da će mu reklamna kampanja donijeti podršku javnosti.