U toku suđenje
2

Bivši menadžer Ubera optužio kompaniju za špijuniranje, podmićivanje i hakiranje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pravosudna bitka vrijedna 1,86 milijardi dolara između Ubera i alfabetske jedinice Waymo dostigla je svoj vrhunac kada je sudija objelodanio pismo bivšeg Uberovog menadžera koji optužuje kompaniju za korporativnu špijunažu, podmićivanje stranih zvaničnika te razne načine nezakonitog nadzora.

Richard Jacobs, bivši Uberov menadžer, naveo je u pismu kako je Uber nadgledao druge kompanije kako bi pratio njihov razvoj i krao industrijske tajne. Waymo je na sudu optužio Uber kako im je krao tehnologiju.

Jacobs je otpušten u aprilu, a navodno jer je odbio sudjelovati u aktivnostima koje je smatrao neetičnim i nelegalnim. On je napisao kako je Uber vršio špijuniranje putem anonimnih servera, telekomunikacijske arhitekture te hardvera i softvera koji se ne bi mogli dovesti u vezu s Uberom.

Mnogi komentarišu kako će novi skandal Uber dovesti do zatvaranja te gubitka klijenata. Međutim, glasnogovornik Ubera izjavio je za američke medije kako Uber nastavlja svoj rad.

"Iako nismo potkrijepili sve tvrdnje iz ovog pisma, kao ni tvrdnje vezane za Waymo, naše novo rukovodstvo jasno je stavilo do znanja kako će se ubuduće ponašati pošteno i iskreno, vjerujući u svoje ideje i tehnologiju", rekao je Uberov glasnogovornik.

Većina Richardovih tvrdnji iz pisma su potvrđene na sudu, kao i ona da je Uber imao tim za nadgledanje koji je slao u hotele gdje je odsjedala konkurencija kako bi prisluškivali razgovore direktora.

Podsjećamo, Waymo je u februaru podigao tužbu protiv Ubera, a američka online transportna kompanija je optužena za krađu poslovnih tajni. Većina nelegalnih aktivnosti u Uberu dešavale su dok je Travis Kalanick bio direktor kompanije.

Novi Uberov direktor Dara Khosrowshahi izjavio je kako mu je poznato da su uposlenici kompanije komunicirali putem aplikacija koje skrivaju historiju komunikacije, ali da ih je zabranio.