Višemjesečni spor
22

Bivšeg direktora aerodroma u Tuzli nezakonito smijenili, pravdu čeka skoro pola godine

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je prema pravosnažnoj presudi krajem oktobra prošle godine Esed Mujačić trebao biti vraćen na poziciju direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli, to se nije desilo. Po svemu sudeći, u direktorsku fotelju više neće ni sjesti, s obzirom na to da mu je mandat u kojem je trebao biti, istekao polovinom marta ove godine.

Dok iz tuzlanskog aerodroma ističu da je na spomenutu presudu uložena žalba te da se njeno izvršenje sada nalazi u stanju mirovanja, Mujačić iznosi optužbe na rad nadležnih institucija te upućuje apel da se u cijeli slučaj uključi i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK).

Podsjetimo, pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Tuzli prošle godine je dokazano da je ekspertna Vlada TK, koja je imenovana 2014. godine nakon masovnih demonstracija, na čelu s tadašnjim premijerom Bahrijom Umihanićem nezakonito smijenila Eseda Mujačića.

Nezakonite radnje

Nedugo nakon Mujačićeve smjene na čelo aerodroma je došao Rifet Karasalihović koji i danas obnaša funkciju direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

"Rade se nezakonite stvari od ljudi koji su u javnim institucijama i koji bi trebali da provode zakon. Vlada i Skupština TK su se izjasnili da će izvršiti sudsku presudu i da se to mora uraditi, međutim to je bilo samo deklarativno, a u praksi ništa nisu poduzeli", rekao je Mujačić za portal Klix.ba.

On je podsjetio da je 26. oktobra prošle godine trebao biti vraćen na posao, međutim to se nije dogodilo, jer spomenutu pravosnažnu presudu Nadzorni odbor Međunarodnog aerodroma u Tuzli nije sproveo.

U međuvremenu predmet se našao u drugostepenom postupku te je prebačen u Općinski sud u Živinicama, a konačan epilog još uvijek nije na vidiku.

"S obzirom da oni (Međunarodni aerodrom Tuzla, op.a.) to nisu izvršili, drugostepeni sud je na osnovu Zakona o izvršnom postupku 22. decembra 2017. godine donio rješenje o izvršenju, koje je tek nakon mjesec dana uručeno. Bez obzira na to, nakon što su primili rješenje, ono je trebalo biti izvršeno u pet dana roka, a zaprijećena je kazna u iznosu od 5.000 KM preduzeću i 1.000 maraka odgovornoj osobi. Naravno, oni nisu izvršili ništa te je sud tražio da se u pisanoj formi dostavi ko su odgovorne osobe. Nakon nekoliko dana odugovlačenja dostavljeno je da je odgovoran Nadzorni odbor Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Sad je u toku izricanje novčane mjere", tvrdi Mujačić.

On je očekivao da će u prethodnom periodu doći do izdavanja rješenja o prinudnom izvršenju uz pratnju izvršitelja i sudske policije, ali ni to se nije desilo.

"U nadležnom sudu mi je pojašnjeno da u Zakonu o izvršnom postupku do kraja nisu precizirani postupci kada je riječ o vraćanju osobe na posao, ali kada je riječ o pljenidbi i nekim drugim aktivnostima, ti postupci su do kraja definisani", dodaje Mujačić.

Inače, njemu je sredinom mjeseca marta istekao mandat te prema tome na poziciju direktora tuzlanskog aerodroma sada ni ne bi mogao biti vraćen.

Mujačić pojašnjava i da je u ranije spomenutoj presudi navedeno da mu se pored vraćanja na posao, dužno isplatiti i nadoknadu štete koja se, kako je pojasnio, odnosi na isplate plaća u vrijeme kada je nezakonito bio smijenjen s pozicije direktora, ali i uplatu svih naknada i doprinosa. Kaže da je riječ o iznosu od blizu 100.000 KM.

Presuda u stanju mirovanja

S druge strane, aktuelni direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović za Klix.ba je rekao da je spomenuta presuda prilično konfuzna te da se na osnovu uloženih žalbi ona sada nalazi u stanju mirovanja.

"Kada smo dobili rješenje o izvršenju, mi smo uložili prigovor i žalbu. S obzirom na to da je presuda konfuzna, odnosno da se neke stvari ne mogu provoditi, naši prigovor i žalba koji se tiču finansijskog dijela su uvaženi te je presuda stavljena u stanje mirovanja do same revizije", rekao nam je Karasalihović.

Mujačić smatra da u cijeloj priči ima elemenata i za pokretanje istrage u Tužilaštvu TK.

"Da nam tužilaštvo radi kako treba, oni bi sad po službenoj dužnosti trebali podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba koje su nanijele štetu preduzeću, meni, ali i svima ostalima", zaključio je Mujačić.

Ukoliko Kantonalno tužilaštvo u Tuzli ne poduzme određene korake, Mujačić je spreman lično napisati krivične prijave protiv odgovornih osoba na aerodromu i uputiti ih nadležnima na razmatranje.