Preuzimanje tržišta
1.1k

Bingo namjerava otvoriti supermarket u BBI Centru u prostoru u kojem se nalazi Konzum

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je preuzela nekoliko objekata u kojima je poslovao Konzum, tuzlanska kompanija Bingo ima namjeru otvoriti prodavnicu u sarajevskom BBI Centru, u prizemnom prostoru u kojem se od otvaranja centra nalazi hrvatski trgovinski lanac. Tim povodom, Bingo je krajem jula ove godine podnio Konkurencijskom vijeću BiH zahtjev za davanje mišljenja.

"Podnosilac zahtjeva traži mišljenje Konkurencijskog vijeća u vezi s postojanjem obaveze podnošenja prijave koncentracije s obzirom na to da privredni subjekt Bingo ima namjeru s društvom koje vrši iznajmljivanje poslovnih prostora u Sarajevu zaključiti ugovor o zakupu, na osnovu kojeg bi ušao u zakup poslovnog prostora veličine 1.200 metara kvadratnih na adresi BBI Centar, Trg djece Sarajeva br. 1, 71000 Sarajevo, za potrebe obavljanja svoje djelatnosti, tj. maloprodaje prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje. U navedenom poslovnom prostoru trenutno se nalazi maloprodajni lanac Konzum koji također obavlja istu djelatnost na osnovu ugovora o zakupu", stoji u zahtjevu.

Podnosilac zahtjeva je naveo da će Bingo uzeti u zakup isti poslovni prostor koji trenutno koristi privredni subjekt Konzum kao supermarket na osnovu ugovora o zakupu, da Bingo nije, niti će biti u bilo kakvom ugovornom odnosu s privrednim subjektom Konzum u vezi s predmetnim poslovnim prostorom i da Bingo preuzima poslovni prostor – supermarket i stupa na mjesto konkurenta privrednog subjekta Konzum.

Konkurencijsko vijeće je u dva navrata zatražilo dodatna pojašnjenja od Binga, koja je tuzlanska kompanija i dostavila, a Vijeće je mišljenje donijelo na sjednici održanoj 11. oktobra.

Podsjećamo, Bingo je ove godine kupio tržni centar Alta, u kojem se također nalazi Konzum, a supermarket je otvorio i u tržnom centru Džananović u Zenici i tako "izbacio" Konzum.

Osim namjere da zamijeni Konzum u BBI Centru, Bingo to želi učiniti i u Jablanici, s tim da je prostor u ulici Jaroslava Černija bb već u njegovom vlasništvu.

"U predmetnom poslovnom prostoru trenutno se nalazi maloprodajni lanac Konzum na osnovu ugovora o zakupu. Konzum izlazi iz navedenog poslovnog prostora, a preuzima ga privredni subjekt Bingo", stoji u zahtjevu.