|

Bill Gates objavio napuštanje svakodnevnih dužnosti u Microsoftu

Bill Gates objavio napuštanje svakodnevnih dužnosti u Microsoftu
0
F
FENA
16.6.2006. u 13:50
0
komentara
0

dijeljenja
Bill Gates objavio napuštanje svakodnevnih dužnosti u Microsoftu
Bill Gates se plansira povući sa svakodnevnih dužnosti u korporaciji Microsoft, tako da se može okrenuti dobrotvornoj fondaciji, dok će drugi upravljati kompanijom čiji je on suosnivač i koju je predvodio do dominirajuće pozicije u industriji i s njom stvorio golemi lični imetak.
Bill Gates (50) saopćio je da će ostati predsjedavajući kompanije nakon prebacivanja svojih svakodnevnih dužnosti u dvogodišnjem periodu. Jedan od ključnih ljudi koji preuzima Gatesove dužnosti je tehnološki mag Ray Ozzie, koji je razvio Lotus Notes i došao je u Microsoft kada je ta korporacija kupila njegovu kompaniju Groove Netvorks Inc u 2005. godini, javio je AP.

Taj potez će označiti kraj ere u Microsoftu, koji je Gates osnovao 1975. s prijateljem iz djetinjstva Paulom Allenom i otada je bio njegova vodeća javna ličnost. Gates je izjavio da odstupa s dužnosti kako bi se više mogao posvetiti svojoj filantropskoj fondaciji, najvećoj na svijetu.

Kompanija Redmond u četvrtak je sačinila plan za ostale visokorangirane direktore da preuzimaju Gatesovih dužnosti. Gates i izvršni direktor Sreve Ballmer također su primijetili kako su nedavne reorganizacije u korporaciji imale za cilj da prebace veću odgovornost na nižerangirane rukovodioce, tako da bi kompanija mogla brže donositi odluke bez Gatesa i Ballmera.

Gates je naglasio da će, iako predaje svoje svakodnevne dužnosti od jula 2008. godine, on i dalje imati svoju ulogu u kompaniji.

"Ja ne napuštam Microsoft", kazao je. Gates je također izjavio kako ne planira odustati od toga da bude najveći dioničar kompanije. "Ponosan sam na to", kazao je.

Ozzie će odmah preuzeti Gatesovu funkciju vodećeg tvorca softvera i počet će raditi s Gatesom na nadziranju svih softverskih tehničkih dizajna.

Glavni tehnološki zvaničnik Craig Mundie odmah će preuzeti novu ulogu direktora odjela za istraživanje i strategiju i radit će s Gatesom na tim poljima. Mundie će također raditi s generalnim savjetnikom Bradom Smithom kako bi upravljao Microsoftovim intelektualnom svojinom i naporima na razvoju tehnološke politike.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.