SAD
0

Bijela kuća i Kongres pregovaraju o stabilizaciji Wall Streeta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Plan vlade Sjedinjenih Država da izdvoji 700 milijardi dolara kao pomoć američkom finansijskom sektoru za sada nije povratio povjerenje investitora na svjetskim tržištima novca, javlja Glas Amerike.

Naime, vlada Sjedinjenih Država planira od privatnih finansijskih tvrtki otkupiti dugovanja i zajmove koji se ne mogu naplatiti. O podrobnostima ovog plana Bijele kuće sada se raspravlja u američkom Kongresu.

Međutim, u prvim satima poslovanja na berzama u Aziji dionice su gubile na vrijednosti.

To se tumači očitim nepovjerenjem investitora u plan američke vlade, odnosno da 700 milijardi dolara neće biti dovoljno da se oživi američka ekonomija.

Industrijski indeks Dow Jones jučer je izgubio tri posto svoje ukupne vrijednosti.

Na berzi u New Yorku cijena sirove nafte skočila je za više od 25 dolara, jer investitori umjesto u dionice ulažu sve više novca u sirovine, odnosno energente. Barel sirove nafte sada košta 121 dolar.

Što se tiče rasprave o zakonodavnim mjerama na Capitol Hillu, čelni kongresni pregovarač izjavio je da su razlike između Bijele kuće i Kongresa sve manje kada su u pitanju detalji mjera o stabilizaciji financijskog sektora.

Bijela je kuća pristala da plan obuhvati i pomoć milionima Amerikanaca koji nisu u stanju otplaćivati svoje stambene zajmove, izjavio je kongresmen Barney Frank, predsjedavajući Odbora Zastupničkog doma za bankarstvo.

Predsjednik Bush nada se da će Kongres glasati o planu do kraja sedmice.