biznis
0

Bihać: Radnici "Bire" traže isplatu dvije plate

FENA
Bira Bihać
Bira Bihać
Radnici Bihaćke industrije rashladnih aparata (BIRA) danas su mirnim okupljanjem ispred tvornice iskazali nezadovoljstvo zbog, kako kažu, kršenja osnovnih ljudskih i radničkih prava.

Radnici traže isplatu dvije zaostale plate, poboljšanje uvjeta rada, te stalno zapošljavanje sezonskih radnika. U BIRA-i je stalno zaposlenih oko 250 radnika, dok se po potrebi sezonski angažuje još njih između 80 i 100, uz ugovor na određeno vrijeme.

"Problem je što među tim radnicima ima i onih koji sa ugovorima na određeno rade i po sedam godina, ali im se ugovori često raskidaju i do danas nemaju riješen status u poduzeću", kazao je predsjednik Sindikata BIRA-e, Omer Balić.

Njihovim nastojanjima da riješe status, podršku su danas pružili i stalno zaposleni. Svi zajedno rade u vrlo teškim uvjetima, kako ističu, prije svega na vrlo visokim temperaturama, gdje se dnevno proizvodi po 550 rashladnih aparata.

Skladišta su puna, pa radnici smatraju da je razlog ove situacije slab plasman proizvoda. Kažu da su postali "sezonska firma", jer trenutno nemaju posla i samo vrše remont opreme.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) za Unsko-sanski kanton (USK), Muhamed Muahmutović također je podržao ove ljude u borbi za ostvarivanje njihovih prava.

"Situacija u BIRA-i je teška i menadžent krši zakon kada su u pitanju ovi ljudi, koji već godinama rade, a do danas nemaju regulisan radno-pravni status", istakao je Mahmutović dodajući da to nije usamljen slučaj, te da ih je svakim danom sve više na području Kantona.

Direktor BIRA-e Damir Mihelčić danas je bio na službenom putu, tako da odgovora s druge strane nije bilo.

Podsjetimo ovaj nekadašnji pogon slovenske kompanije Gorenje prije sedam godina privatizirala je bh. trgovačka kompanija "Robot Commerc".

Privatizacija je bila uspješna i BIRA je važila za vodećeg izvoznika u USK-u, da bi se danas došlo u ovako tešku situaciju.