{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH zaključila sporazum sa Svjetskom bankom vrijedan 25 miliona dolara za ceste

F
23.5.2008. u 13:34
0
0
BiH zaključila sporazum sa Svjetskom bankom vrijedan 25 miliona dolara za ceste
0
BiH zaključila sporazum sa Svjetskom bankom vrijedan 25 miliona dolara za ceste
Bosna i Hercegovina je zaključila finansijski sporazum sa Svjetskom bankom za Projekt cestovne infrastrukture i sigurnosti od 25 miliona dolara.
Kredit je namijenjen poboljšanju glavne cestovne mreže u zemlji te poboljšanju institucionalnog kapaciteta vezanog za sigurnost cestovnog prometa.

Ovo je prvi kredit odobren od Svjetske banke u okviru nove četvorogodišnje strategije partnerstva s BiH a odobren je po standardnim IDA uvjetima - rok otplate je 20 godina uz grace period od 10 godina i servisne troškove 0,75 posto godišnje.

Dobivenim sredstvima bit će finansirana obnova oko 240 kilometara regionalnih i magistralnih puteva u Federaciji BH i Republici Srpskoj a u okviru projekta će, također, biti sačinjena strategija za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa u zemlji.

Finansiranje Svjetske banke je dio šireg programa obnove cesta koji je finansiran od entitetskih vlada, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovaj projekt je odgovor na zahtjeve entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH da se obrati pažnja na razvoj i osiguranje glavne prometne infrastrukture radi poticanja razvoja.

Za provedbu projekta odgovorni su Javno poduzeće "Direkcija za puteve Federacije BH" i Javno poduzeće "Putevi Republike Srpske", saopćeno je Ministarstva finansija i trezora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: