Potpisuje se ugovor
197

BiH uskoro dobija novi objekat na autoputu: Tunel Ivan koštat će 111 miliona KM

A. D.
U sjedištu Javnog preduzeća Autoceste FBiH u Mostaru danas će biti upriličeno potpisivanje ogovora o izgradnji tunela Ivan na dionici autoputa Tarčin – Konjic, odnosno poddionici Tarčin – Ivan.

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, kao investitor i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalta d.o.o. Sarajevo (BiH), te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH i Munir Ramić iz Euro-Asfalta.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Tunel Ivan je 57.628.570 eura, odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a bit će finansiran sredstvima osiguranim kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,4 miliona eura.

Tunel Ivan je dio autoputa na dionici Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2. Ovaj tunel je dvocijevni sa po dvije trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo.

Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721 metar, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761 metar i bit će pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17.

Tunel je projektiran da se izvodi po Novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM). Po izlasku iz tunela trasa autoputa se privremenom prometnicom spaja s magistralnom cestom M-17, koja označava kraj ove dionice. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci, saopćili su iz Autocesta FBiH.

Također, JP Autoceste objavilo je i poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin, a to je ulaz u tunel Ivan, LOT 1.

Dužina ove podionice (ulaz u tunel Ivan) je 4,9 kilometara. Značajniji objekti na navedenoj poddionici su most Raštelica 1 dužine 518 metara i most Raštelica 2 dužine 609 metara.

Na poddionici su planirana i dva odmarališta u mjestu Raštelica. Gradnja ove poddionice bit će finansirana iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,7 miliona eura.