biznis
0

BiH učestvuje na Ekonomsko-ekološkom forumu u Pragu

FENA
U organizaciji OSCE-a u Pragu od 19. do 21. maja se održava ekonomsko-ekološki Forum pod nazivom „Povećanje sigurnosti i zaštita okoliša".

Na Forumu aktivno sudjeluje i Bosna i Hercegovina, odnosno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je na međunarodnom planu zaduženo za oblast zaštite okoliša. Izaslanstvo BiH predvodi zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac.

„Okolišna sigurnost predstavlja veliki izazov i jedna je od glavnih vodilja za održivi razvitak u budućnosti. Kroz dosadašnje prisustvo na ovakvim i sličnim skupovima BiH je izrazila spremnost za suradnju i razmjenu informacija, te sudjelovanje u zajedničkom rješavanju pitanja koja su od općeg interesa i značenja", istakao je Primorac u današnjem obraćanju.

Regionalna suradnja u vezi sa zaštitom okoliša važan je instrument za jačanje političke i gospodarske stabilnosti.

Primorac je naglasio da promjene uvjeta života izazvane emisijama stakleničkih plinova, raznim drugim onečišćenjima, sve prisutnijem nedostatku vode za piće i drugim resursima za očuvanje zdravlja i života ljudi, zahtijevaju od nas da se ujedinimo i zajednički iznalazimo rješenja.

Time bi se, dodao je Primorac, stvorili neophodni uvjeti da BiH u okolišnom smislu postane ravnopravan partner drugim zemljama, te da bude spremna uspješno ispunjavati obveze iz procesa prihvatanja i ratifikacije međunarodnih dokumenata, deklaracija, konvencija, protokola, bilateralnih i multilateralnih sporazuma.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će učiniti maksimum napora da bi se što prije uspostavio integrirani sustav zaštite životne sredine, koji bi uskoro trebao biti inkorporiran i postati dio europskog integriranog sustava zaštite životne sredine, saopćeno je iz Ministarstva.