Nepovoljne promjene
2

BiH u prva dva mjeseca ostvarila izvoz manji za 13,79 posto

SRNA
Igor Gavran (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igor Gavran (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prva dva mjeseca ove godine BiH je ostvarila izvoz od 1,11 milijardi KM što je za 177,6 miliona KM, odnosno 13,79 posto, manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran.

Gavran je istakao da je uvoz iznosio 1,85 milijardi KM, što je za 177 miliona KM, odnosno 8,72 posto, manje u odnosu na isti period lani.

"Ovako nepovoljne promjene rezultirale su smanjenjem pokrivenosti uvoza izvozom za 5,55 posto, te je u ovom periodu iznosila 59,96 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit neznatno povećan 0,08 posto, dostigavši vrijednost od 741,6 miliona KM", rekao je Gavran na konferenciji za novinare.

On je naglasio da su veliki utjecaj na ovako nepovoljne rezultate imale vremenske nepogode u februaru koje uzrokovale poremećaje u proizvodnji, komunikacijama i transportu robe, što je u ovom mjesecu umanjilo izvoz za 19,54 a uvoz za 17,61 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. 

Prema njegovim riječima, iako ovaj drastični pad izvoza može biti djelomično nadoknađen u narednom periodu, on predstavlja i nastavak višemjesečnog nepovoljnog trenda koji je uzrokovan pogoršanjem cjelokupne ekonomske situacije.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH je Evropska unija sa kojom je ostavreno 64,07 posto izvoza i 48,43 posto uvoza, dok se pojedinačno kao vodeća tržišta izdvajaju Njemačka sa 19,09 posto izvoza i 9,97 uvoza, Hrvatska sa 13,02 posto izvoza i 17,75 posto uvoza, Italija sa 12,71 posto izvoza i 7,71 posto uvoza, Slovenija sa 8,80 posto izvoza i 9,80 posto uvoza i Srbija sa 8,31 posto izvoza i 9,69 posto uvoza.

"Prema sektorima privrede, uočljivo je smanjenje izvoza u većini, a uvoza u svim sektorima. Izvoz je povećan samo u sektorima mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi za 11,57 posto te koža, krzno, tekstil i proizvodi za 2,56 posto", naglasio je Gavran i dodao da je izvoz najviše smanjen u sektorima mineralna goriva i električna energija za 63,10 posto i hemijski i farmaceutski proizvodi, đubriva, plastika, kaučuk, guma za 17,25 posto.
Gavran je naglasio da ostvareni rezultati vanjskotrgovinske razmjene BiH u januaru i februaru ne daju povoda optimizmu, a poteškoće u saniranju šteta uzrokovanih vremenskim nepogodama, posebno u poljoprivredi, dovode u pitanje i mogućnosti povećanja izvoza u narednom periodu. 

"U svakom slučaju, bez poboljšanja uslova poslovanja, ni spoljnotrgovinska razmjena ni drugi ekonomski pokazatelja u BiH ne mogu se značajnije poboljšati", poručio je Gavran.