biznis
0

BiH u martu ostvarila robni promet s inozemstvom od 1,7 milijardi KM

FENA
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović danas je saopćio novinarima da je Bosna i Hercegovina u martu ove godine ostvarila robni promet s inozemstvom od 1,7 milijardi KM, te da se od toga na izvoz odnosi 503,8 miliona KM ili 30,3 posto, a na uvoz 1,2 milijarde KM ili 69, 7 posto.

U okviru ukupno ostvarenog vanjskotrgovinskog prometa BiH u spomenutom periodu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 43,4 posto.

U martu se najviše izvozilo u Hrvatsku, u vrijednosti od 93,9 miliona KM, što je oko 18,6 posto ukupno ostvarenog izvoza, a od susjednih zemalja značajan izvoz ostvaren je i u Srbiju i Crnu Goru, u vrijednosti 64 miliona KM.

U istom periodu, najviše se i uvozilo iz Hrvatske, u vrijednosti 186,5 mliona KM, što je 16,1 posto ukupnog uvoza. Od susjednih zemalja značajan uvoz ostvaren je i iz Srbije i Crne Gore i to u vrijednosti 120,7 miliona KM

Prema regionalnim grupacijama, u posmatranom periodu najviše se izvozilo u EU, u vrijednosti 304,5 miliona KM. Istovremeno se najviše uvozilo iz EU, u vrijednosti 548,2 miliona KM.

U prva tri mjeseca ove godine BiH je ostvarila izvoz od 1,4 milijarde KM, što je za 26,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu ostvaren je uvoz od 2,9 milijardi KM, što je za 41,1 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. U istom periodu procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 47,3 posto.

Bosna i Hercegovina je u prva tri mjeseca u robnom prometu s inozemstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit od 1,5 milijardi KM.