biznis
0

BiH u maju ostvarila uvoz više od milijardu KM

FENA
Ekonomski analitičari Vanjskotrgovinske komore (VTKBiH) procjenjuju da BiH ulazi u razdoblje kada će mjesečni uvoz prelaziti milijardu KM i da će se održati ranije tendencije rasta izvoza.

Potpredsjednik VTKBiH Petar Milanović danas je na konferenciji za novinare istakao da je BiH u maju ostvarila uvoz 1,052 milijarde KM, dok je izvoz bio 467 miliona KM.

Za vanjskotrgovinsku razmjenu karakterističan je smanjeni uvoz u prvim mjesecima ove godine i održavanje tendencije rasta izvoza na višem nivou, prije svega zbog promjena u praćenju izvoza određenih lohn poslova.

Time se, dodao je Milanović, potvrđuje da će se u ovoj godini generalno testirati kako privreda izdržava primjenu PDV-a.

On je naglasio da pokazatelji upućuju da ne može biti većih poremećaja, ali i da nema govora o euforičnom rastu izvoza BiH, koji će se i dalje odvijati ravnomjerno shodno prethodnim godinama.

  • BiH je u ovom periodu zabilježila dosta visok izvoz, posebno u posljednje tri godine i u prvih pet mjeseci na nivou je od 37,03 posto, kazao je Milanović.

Ako se isključe metodološke promjene u praćenju radi se o konstantnom rastu izvoza, ali BiH nije uspjela smanjiti uvoz iz prethodnih godina tako da je došlo do enormnog vanjskotrgovinskog deficita koji je u prošloj godini bio 7,2 milijarde KM.

U VTK-u procjenjuju da će se ova godina završiti s deficitom od šest do 6,2 milijarde KM.

Pokrivenost uvoza izvozom u maju je bila 44,4 posto i očekuje se da će se u ovoj godini kretati oko 48 posto.

Milanović je upozorio na neophodnost poduzimanje odgovorajućih aktivnosti i sistemskih mjera podržavanja proizvodnje posebno u tekstilu koji ostvaruje značajan izvoz.

Istakao je i neophodnost detaljnije analize i praćenja kretanja razmjene, te ravnomjernijeg razvoja u BiH.