biznis
0

BiH: U aprilu mjesečni indeks potrošačkih cijena niži za 0,4 posto

FENA
Foto: Sarajevo
Foto: Sarajevo
U aprilu je u odnosu na mart ove godine u Bosni i Hercegovini zabilježeno prosječno sniženje cijena za 0,4 posto uslijed redovnog aprilskog prelaska na ljetnu tarifu cijena električne energije.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović u srijedu je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopćio da je u odjeljku stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata došlo je do sniženja cijena u prosjeku za 7,7 posto, što je doprinijelo ukupnom sniženju cijena za 1,81 posto u prosjeku.

Pored tog odjeljka u aprilu u odnosu na mart do sniženja cijena došlo je još samo u odjeljku odjeće i obuće za 0,7 posto.

Do prosječnog povećanja cijena u tom periodu došlo je u odjeljcima prevoza (za 1,1 posto), hrane i bezalkoholnih pića (za 0,8 posto), restorana i hotela (za 0,4 posto), ostalih dobara i usluga (za 0,3 posto), namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće (za 0,2 posto), alkoholnih pića i duhana za (0,1 posto), te rekreacije i kulture (za 0,1 posto).

Rast cijena prijevoza uzrokovan je povećanjem cijena benzina i dizelskog goriva, tehničkog pregleda motornih vozila, karata za gradski i međugradski prijevoz, te povećanjem cijena prijevoza taksijem.

U okviru odjeljka hrana i bezalkoholna pića rast cijena je uzrokovan porastom cijena brašna i prerađevina od brašna, pekarskih proizvoda, tjestenine, svježe ribe, ulja i masti, te određenih vrsta voća i povrća. U ostalim odjeljcima nije bilo promjena cijena u aprilu u odnosu na mart.

Milinović je kazao da su od oktobra 2007. do aprila ove godine hrana i bezalkoholna pića poskupjeli za 9,82 posto. Od hrane su u tom periodu najviše rasle cijene ulja i masnoća (za 19,84 posto), mlijeka, sira i jaja (za 12,04 posto) i hljeba i žitarica (za 10,64 posto).

Paralelno je gorivo i mazivo u zadnjih pola godine u prosjeku poskupjelo za 9,18 posto, od čega su najviše rasle cijene dizelskog goriva (za 14,76 posto).

"Godišnja inflacija u BiH u aprilu 2008. godine je bila 7,5 posto", dodao je Milinović.

Na godišnjem nivou najveći porast cijena je bio u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića (za 12,6 posto), prijevoza (za 11,4 posto), stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata (za 8,4 posto), restorana i hotela (za 6,7 posto), komunikacija (za 4,4 posto) itd.

U 27 evropskih zemalja godišnja inflacija u martu 2008. godine iznosila je 3,8 posto, dok je u BiH tada bila 7,1 posto.