biznis
0

BiH: Trgovinski deficit za 11 mjeseci 7,2 milijardi KM

FENA
BiH je novembru ostvarila ukupan robni promet s inostranstvom 1,8 milijardi KM, od čega se na izvoz odnosi 528,5 miliona KM ili 29,3 posto, a na uvoz 1,3 milijarde KM ili 70,7 posto.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopćio da je u tom mjesecu pokrivenost uvoza izvozom iznosila 41,5 posto.

Tokom jedanaest mjeseci ove godine ostvaren je izvoz 5,5 milijardi KM, što je za 15,1 posto više u odnosu na isti period lani, a uvoz je iznosio 12,7 milijardi KM i veći je za 23,1 posto. U tom periodu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 43,2 posto.

  • U periodu januar-novembar ove godine BiH je u robnom prometu s inostranstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit 7,2 milijarde KM – kazao je Milinović.

U tom periodu najviše se izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od jedne milijarde KM, što je 18,4 posto od ukupno ostvarenog izvoza. Posmatrano prema regionalnim grupacijama, najviše se izvozilo u EU i to u vrijednosti 3,2 milijarde KM, što je 57,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza. U okviru zemalja EU, najviše se izvozilo u Italiju (u vrijednosti 724,5 miliona KM što je 13,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza).

Istovremeno, najviše se i uvozilo iz Hrvatske i to 2,2 milijarde KM, što je 17,7 posto od ukupno ostvarenog uvoza. Posmatrano prema regionalnim grupacijama, najviše se uvozilo iz EU u vrijednosti šest milijardi KM, što je 47,7 posto od ukupnog uvoza. U okviru zemalja EU najviše se uvozilo iz Njemačke i to u vrijednosti 1,6 milijardi KM, što je 12,4 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Najveće učešće u izvozu, za jedanaest mjeseci ove godine, ostvareno je u sektoru «obični metali i proizvodi od običnih metala» s ukupnom vrijednošću 1,6 milijardi KM, što je 28,3 posto od ukupnog izvoza.

Istovremeno, najveće učešće u uvozu ostvareno je u sektoru «mašine; elektrotehnička oprema» s ukupnom vrijednošću 2,1 milijardu KM, što iznosi 16,7 posto od ukupnog uvoza.