Sastanak delegacija
9

BiH traži od Slovenije izuzeće iz odluke o zabrani tranzitnog prijevoza

Er. M.
Na inicijativu Ministarstva komunikacija i prometa BiH, a vezano za zabranu tranzitnog prometa teretnih vozila iznad 7,5 t maksimalne dopuštene mase na sedam od ukupno 16 graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije, jučer je u Ljubljani održan sastanak delegacije Ministarstva za infrastrukturu Slovenije predvođene Andrejom Knez, v. d. direktorice Direktorata za kopneni promet, i Ministarstva komunikacija i prometa BiH, predvođene sekretarom Igorom Pejićem.

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je na sastanku predstavila sve probleme s kojima se susreću bh. prijevoznici nakon uvođenja prethodno navedenih zabrana, izražene prvenstveno u dodatnim kilometrima i troškovima zbog obilazaka te velikim gubitkom vremena zbog zadržavanja na otvorenim graničnim prijelazima.

Slovenskoj delegaciji su predstavljeni i okvirni podaci o broju i interesu bh. prijevoznika za određene granične prijelaze.

Zbog navedenih razloga, od slovenske delegacije je zatraženo preispitivanje odluke o zabranama tranzitnog prijevoza na graničnim prijelazima u pogledu bh. prijevozničkih firmi, odnosno izuzeća iz odluke na istovjetan način kako je to uređeno za prijevoznike sa sjedištem u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji u Republici Hrvatskoj.

Nakon razmatranja iznesenih problema i predstavljenih podataka, delegacija Slovenije je zatražila od bh. delegacije dostavljanje detaljnog pregleda bh. prijevozničkih firmi i broja vozila koja imaju cjelogodišnji interes za korištenje zatvorenih graničnih prijelaza, sve u cilju poduzimanja daljnjih mjera po ovom pitanju te je zaključeno da će bh. strana u što kraćem vremenu provesti istraživanje među bh. prijevozničkim firmama o navedenom pitanju i prikupljene podatke dostaviti slovenskoj strani nakon čega će biti zakazan sljedeći sastanak.

Uzimajući u obzir značaj teme, zainteresovana javnost će biti pravovremeno informisana o svim daljnjim aktivnostima Ministarstva po ovom pitanju.