biznis
0

BiH smanjila izvoz, a povećala uvoz iz Bugarske

SRNA
BiH je u prvih devet mjeseci ove godine smanjila izvoz u Bugarsku za 7,9 odsto u odnosu na isti period lani, a istovremeno povećala uvoz iz ove zemlje za 33,8 odsto.

BiH je u Bugarsku u ovom periodu izvezla robu i usluge za 4,7 miliona eura, a uvezla za blizu 30 miliona eura, saopštio je danas bugarski Nacionalni statistički institut.

Bugarska je u prošloj godini na područje BiH plasirala robu vrijednu 22 miliona eura, a uvezla za nešto više od pet miliona eura.

Prema podacima bugarskog statističkog zavoda, Srbija je u prvih devet mjeseci ove godine izvezla robu u Bugarsku u iznosu od 180,4 miliona eura ili za 22,7 posto više u odnosu na prošlu godinu, a uvezla iz Bugarske za 362,8 miliona eura ili za 9,2 psoto manje u odnosu na prošlu godinu.

Bugarska je u prvih devet mjeseci ove godine povećala plasman na tržište EU za čak 34,8 posto u odnosu na isti period lani.

Bugarska je u ovom periodu u zemlje članice EU izvezla robu i usluge za 7,95 milijardi eura, a uvezla za 8,1 milijardi eura ili za 19 posto više u odnosu na isti period 2010. godine.

Najveći trgovinski partneri Bugarske u EU su Njemačka, Rumunija, Italija, Grčka i Belgija. Najveći trgovinski partner Bugarske izvan EU je Turska, zatim Rusija, Srbija i Makedonija.