biznis
0

BiH: Procenat pokrivenosti uvoza izvozom 45,3 posto

FENA
Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine ostvarila je ukupan robni promet s inostranstvom u vrijednosti 1,5 milijardi KM, od čega se na izvoz odnosi 407 miliona KM ili 27,2 posto, a na uvoz 1,1 milijardu KM ili 72,8 posto.

U okviru ukupno ostvarenog vanjskotrgovinskog prometa BiH u tom periodu, procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 37,4 posto.

-Izvoz je u decembru, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, bio veći za 10,9 posto, dok je kod uvoza u istom posmatranom periodu došlo do pada od 23,9 posto, kazala je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Slava Popović.

U prošloj godini, ostvaren je izvoz 5,2 milijarde KM, što je za 36,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, uvoz je iznosio 11,4 milijarde KM i veći je za 1,9 posto.

Procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 45,3 posto.

BiH je lani u robnom prometu s inostranstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit 6,2 milijarde KM, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja smanjenje od 15,9 posto.

Prošle godine je u okviru sektora «hrana i žive životinje» najveće učešće u izvozu ostvareno iz odsjeka « povrće i voće» u vrijednosti 59,3 miliona KM. Značajno učešće u izvozu ostvareno je i iz odsjeka «mliječni proizvodi i jaja» 30,8 miliona KM.

U okviru sektora «hrana i žive životinje» najveće učešće u uvozu ostvareno je uvozom proizvoda iz odsjeka «žitarice i proizvodi» 277 miliona KM, dok je na drugom mjestu uvoz iz odsjeka «povrće i voće» 205,3 miliona KM. Značajan dio se odnosio na uvoz mesa i prerađevina od mesa u vrijednosti 133,4 miliona KM.

Posmatrano ukupno na nivou sektora «hrana i žive životinje», BiH je prošle godine ostvarila procenat pokrivenosti uvoza izvozom 14,4 posto, u okviru toga pokrivenost uvoza izvozom mesa i mesnih prerađevina bila je 8,9 posto, povrća i voća 28,9 posto, mliječnih proizvoda i jaja 26,5 posto, dok je u sektoru «pića i duhan» pokrivenost uvoza izvozom bila 7,4 posto.