{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
BiH od izvoza šljiva zaradi 6,3 miliona KM godišnje

24.1.2013. u 16:22
0
14
BiH od izvoza šljiva zaradi 6,3 miliona KM godišnje
0
BiH od izvoza šljiva zaradi 6,3 miliona KM godišnje
David Barth
Bosanskohercegovački voćari su u 2012. godini izvezli oko 5.500 tona šljive i na taj način zaradili 6,3 miliona KM, istaknuto je na današnjem sastanku u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. USAID/Sida Farma je predstavila projekt promocije izvoznih rezultata proizvođača šljiva u našoj zemlji.
Šljive su se našle na trpezama građana u Njemačkoj, Rusiji, Austriji, Sloveniji i mnogim drugim zemljama.

Direktor misije USAID-a u BiH David Barth ističe kako je institucija na čijem je čelu doprinijela proširenju kapaciteta i pronalasku inozemnih kupaca.

Edin Ajanović (Foto: Klix.ba)
Edin Ajanović (Foto: Klix.ba)

"Uspjeli ste s izvozom šljiva i na tome vam čestitam, ali je potrebno uraditi još mnogo toga. Potrebno je da vlasti na svim nivoima nastave saradnju, da osiguraju sredstva za implementaciju programa, a USAID je tu da pomogne stvaranje jače ekonomije. Potrebno je ispuniti uslove Mape puta kako bi se i drugi proizvodi iz BiH našli na policama trgovinskih centara u EU", rekao je direktor Barth.

Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala je kapacitete u proizvodnji voćarskih kultura. Važna je i činjenica da su poljoprivredni proizvođači sami shvatili kvalitativni i kvantitativni način proizvodnje, prihvatili su određena znanja i određenu stručnu pomoć iz Vlade TK.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Uz ovakav stav poljoprivrednih proizvođača, značajan segment je i certificiranje, bez kojeg nije moguće izvoziti proizvode u druge zemlje, posebno u EU. Moram istaći zadovoljstvo činjenicom da je ovo rijedak primjer suficita u Bosni i Hercegovini. Mnogo više smo izvozili šljive nego što smo ih uvozili, kaže Edin Ajanović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi TK.

Inače, USAID/Sida Farma projekt je četvorogodišnja inicijativa vlada SAD-a i Švedske usmjerena na razvoj poljoprivrede i poslovanja u poljoprivredi, vrijedna 14 miliona dolara. Cilj projekta je poboljšati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: