Odgovor na odluku susjeda
0

BiH obustavlja pošiljke mlijeka iz Hrvatske

FENA
Po nalogu Kancelarije za veterinarstvo BiH od jutros se na graničnim prijelazima zaustavljaju sve pošiljke mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske u BiH.

Ovo je danas izjavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radivoje Bratić potvrdivši da je ova mjera preduzeta kao odgovor na odluku Hrvatske da obustavi uvoz mlijeka iz BiH zbog uzimanja uzoraka i analize proizvoda.

Naglasio je da je takva procedura u suprotnosti s odredbama CEFTA sporazuma i drugim međunarodnim dogovorima o slobodnoj trgovini.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima mljekara i udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, kazao da je Hrvatska "tim nepromišljenim mjerama još više doprinijela usložnjavanju situacije na ovim prostorima“.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Vladimir Usorac je upozorio da su mjere koje je preduzela Hrvatska ugrozile egzistenciju više od 8.000 proizvođača mlijeka na dubičkom i bihaćkom području.

On je apelirao na predstavnike korporacije "Danube" i dubičke mljekare da ne obustavljju, niti rediguju otkup mlijeka zbog nemogućnost izvoza u Hrvatsku, jer smatra da će se ovi problemi ubrzo riješiti.

Menadžer korporacije "Danube" i predstavnik mljekare iz Bosanske Dubice, putem koje se izvozi mlijeko iz BiH, Nebojša Ristić naglasio je da je od danas za 50 posto redukovan otkup mlijeka na dubičkom i na prostoru bihaćke regije.

Ristić je dodao i da je uvoz iz Hrvatske, i to ne sirovog mlijeka, nego mnogo skupljih mliječnih proizvoda, dva i po puta veći od izvoza mlijeka iz BiH u Hrvatsku.

Proizvođači iz Bosanske Dubice najviše su pogođeni odlukom Hrvatske jer se 95 posto mlijeka iz BiH koje se prodaje u Hrvatskoj proizvede u tom kraju.

Problem je nastao prije nekoliko dana kada je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske donijelo rješenje kojim se proglašava nevažećim rješenje kojim se uvozniku mliječnih proizvoda "Mlijekoprodukta“ iz Bosanske Dubice utvrđuje da ne postoje veterinarsko-zdravstvene smetnje za uvoz u Hrvatsku.

Konkretno, pošiljke se zaustavljaju i šalju na laboratorijske ispitivanja a mlijeko se stavlja van prometa do završetka analize.