Nikola Grabovac
0

"BiH nije prezadužena i posjeduje dovoljno sredstava"

FENA
Rektor Otvorenog univerziteta "Aperion" u Travniku Nikola Grabovac ocijenio je da entitetski budžeti mogu postati više razvojni nego socijalni jer u BiH postoji dovoljno sredstava i bez iznalaženja sredstava iz inostranstva.

Grabovac, koji je medijator ekonomskog savjetovanja o temi "Mjere za ublažavanje utjecaja globalne ekonomske krize na ekonomiju BiH" na Vlašiću, rekao je novinarima da je to moguće i zbog toga što BiH nije prezadužena zemlja. Grabovac je uputio apel bankarskom sektoru da donese konkretne mjere, a ne da čeka da organi vlasti nameću rješenja, te apel vlastima da donose pojedinačne mjere kojima će se boriti za svako radno mjesto.

"Ovaj skup će, nadam se, upozoriti građane na ozbiljnost situacije ukoliko vlasti ne donesu kvalitetne mjere. Ono što je zabrinjavajuće kod budžeta Federacije BiH je da niko ne govori o privredi, već je pažnja isključivo usmjerena na borce, invalide, penzonere, tako da se govori samo o budžetskim korisnicima, a ne kako hraniti budžetske izvore - samu privredu", istakao je Grabovac, javila je Federalna televizija.

On je istakao da se današnjem skupu odazvalo oko 150 privrednika, rukovodilaca kompanija, predstavnika velikih firmi u BiH, univerzitetskih profesora, prestavnika privrednih komora, načelnika općina i drugih, što je, kako je rekao, više od planiranog broja učesnika.

Grabovac je naveo da su predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda svoj nedolazak na današnji skup opravdali obavezama i važnijim sastancima.