BiH na zavidnom nivou u primjeni kartica s EMV čipom

F
FENA
15.2.2013. u 12:01
0
0
BiH na zavidnom nivou u primjeni kartica s EMV čipom
0
BiH na zavidnom nivou u primjeni kartica s EMV čipom
Globalna platna kompanija Visa Inc. objavila je vremenski okvir za unapređenje bankomata u SAD-u i azijsko-pacifičkoj regiji kako bi prihvatili EMV čip kartice koje će služiti za preveniranje prevara u kartičnom poslovanju.
Prelazak na tzv. pametne kartice povećat će nivo sigurnosti, a odgovornim za transakcije krivotvorenim karticama na bankomatima smatrat će se vlasnik bankomata ili izdavatelj - odnosno ona strana koja nije na vrijeme prihvatila EMV čip tehnologiju.

Jedinstvenu globalnu politiku odgovornosti podržava čip-na-čip (EMV čip na kartici očitava EMV čitač čipova) za transakcije na prodajnim mjestima i bankomatima.

Ukoliko se kartica s EMV čipom koristi na bankomatu koji ne prihvata kartice s EMV čipom, vlasnik bankomata će snositi trošak zloupotrebe, za šta odgovornost trenutno snose izdavatelji kartica.

Istaknuto je da je Bosna i Hercegovina na zavidnom nivou u primjeni EMV čipova, odnosno tzv. pametnih kartica, te da je skoro 70 posto transakcija obavljeno upravo primjenom EMV čip tehnologije.

"Investiranje u EMV čip tehnologiju od velike je važnosti svim bankama, jer daje dodatnu vrijednost sigurnosti transakcija na bankomatima, posebno u slučaju plaćanja roba i usluga u državama van granica Bosne i Hercegovine. Prije svega, smanjuje mogućnost kopiranja, tzv. skimiranja EMV kartice", istakla je Visa Country menadžerica za BiH Biljana Petruševska-Trajkovska.

Od 1. aprila 2015. bankomati u SAD-u će morati biti spremni da podrže očitovanje podataka s EMV čip kartica, a od 1. oktobra 2015. prijenos odgovornosti će biti usmjeren na azijsko-pacifičku regiju, isključujući Kinu, Indiju, Japan i Tajland, saopćeno je iz agencije MITA Group.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: