biznis
0

BiH na 97. mjestu rang liste ekonomskih sloboda

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina je 97. zemlja na svijetu kada je riječ o ekonomskim slobodama, stoji u godišnjem izvještaju nezavisne istraživačke organizacije Fraser Institute. Ovo je prvi put da se naša zemlja našla u tom izvještaju, jer je napokon uspjela zadovoljiti neke od potrebnih kriterija. Prvi na listi je Hong Kong, a na posljednjem, 141. mjestu je Zimbabve.

Prema izvještaju instituta Fraser za 2007. godinu, BiH se našla 97. mjestu rang liste ekonomskih sloboda.

Prilikom izrađivanje izvještaja u obzir su se uzimale 42 različita parametra prema kojima je svaka država dobila ocjene. Među najvažnijima su mogućnost slobodnog izbora, dobrovoljna trgovina, sloboda nadmetanja te sigurnost na privatno vlasništvo.

Prema tim parametrima, Bosna i Hercegovina se po prvi put našla na ovoj listi i zauzela 97. mjesto od ukupnih 141. Što se ostalih republika bivše Jugoslavije tiče, najbolje je plasirana Crna Gora koja je u svom "debitanskom" pojavljivanju na listi zauzela 60. mjesto. Za njom slijedi Hrvatska na 82. mjestu, Makedonija na 86., Slovenija na 91. te Srbija 119. mjestu.

Osim naše države, ove godine su se na rang listu ekonomskih sloboda upisale i Angola (138. mjesto), Burkina Faso (122.), Etiopija (101.), Kazahstan (32.), Kirgistan (60.), Lesoto (60.), Mauritanija (76.), Moldavija (60.), Crna Gora (60.) te Srbija (119.).

Na prvom mjestu našao se Hong Kong, a drugo i treće zauzeli su Singapur, odnosno Novi Zeland.

Ovo je poredak prvih deset država:

  1. Hong Kong
  2. Singapur
  3. Novi Zeland
  4. Švicarska
  5. Kanada
  6. Velika Britanija
  7. Sjedinjene Američke Države
  8. Estonija
  9. Australija
  10. Irska