Sajam u Šangaju
0

BiH mora predstaviti svoje najbolje potencijale

FENA
Za Bosnu i Hercegovinu je učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2010., koja će se održati od 1. maja do 31. oktobra 2010. godine u Šangaju, jedinstvena prilika da dobrim konceptom, atraktivnim nastupom i vrhunskom prezentacijom zemlje pronađe put za najbolje prikazivanje svojih privrednih potencijala, historije, umjetnosti i kulture.

Direktor Paviljona BiH na EXPO-u 2010.“ Zoran Grujić rekao je, nakon prezentacije ovog projekta u Banjoj Luci, da je naša zemlja sa svim njenim važnim privrednim i društvenim činiocima u obavezi da na toj svjetskoj izložbi prikaže svoje najbolje potencijale i prezentira ih svijetu na najkvalitetniji i najsavremeniji način.

"Prezentacija proizvoda na EXPO-u odlična je prilika za sve privrednike iz BiH koji putem ovog paviljona mogu da predstave svoje proizvode, kao i da stupe u kontakte sa privrednicima ne samo iz Kine nego i cijelog svijeta“, kazao je Grujić.

Očekuje se da će Svjetsku izložbu posjetiti od 70 do 100 miliona ljudi, a ima za cilj da prikaže važna dostignuća na ekonomskom, naučnom, tehnološkom i kulturnom planu, te da služi kao važna platforma za prikazivanje historijskih saznanja i razmenu novih ideja.

Tema je ove godine "Bolji grad, bolji život" radi približavanja vizije budućeg života u urbanim i ruralnim sredinama, prilagodjavanja infrastrukture, buduće tehnologije kao i da pruži i prikaže prilagodiva rješenja za očuvanje prirode i poboljšanje zdravlja svih ljudi na planeti.

"Izložba ne služi direktnoj prodaji već prezentiranju države, što ćemo mi nastojati uraditi na najbolji način“ rekao je direktor Paviljona BiH na EXPO-u Zoran Grujić.