Špirić u New Yorku
0

BiH kroz ekonomsku krizu ne može sama

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je u obraćanju na Konferenciji o svjetskoj ekonomskoj krizi, koja se u New Yorku održava od 24. do 26. juna, da BiH neće moći sama odgovoriti izazovima koje sobom nosi ekonomska kriza

Špirić je poručio da bankarski sistem BiH još nije apsorbovao toksičnu aktivu, da je vanjski dug relativno nizak te da je globalna kriza doprinijela padu izvoza i porastu stope nezaposlenosti.

Pored toga, pad priliva doznaka od naše dijaspore i manje direktne strane investicije dodatno će utjecati na ekonomsko ostvarenje u 2009. godini. Bez globalnog oporavka, kako je upozorio, veoma je teško ili nemoguće unaprijediti ove ekonomske pokazatelje.

-Zato se koristim ovom prilikom da iskažem svoju zabrinutost zbog odsustva regionalne, evropske i globalne dimenzije u rješavanju ovog pitanja jer sam g?t?v? sigur?n d? BiH, kao ni bilo koja druga država pojedinačno, sаmа nеćе mоći оdgоvоriti izаzоvimа kоје sа sоbоm nоsi еkоnоmskа krizа, kazao je Špirić.

Naveo je da je upravo iz tog rаzlоgа pоkrеnuо iniciјаtivu prеmа Sеkrеtаriјаtu rеgiоnаlnоg Cеntrа zа sаrаdnju sa sjedištem u Sarajevu zа fоrmirаnjе Invеsticiоnе bаnkе Јugоistоčnе Еvrоpе.

Pojašnjava da je sada pravo vrijeme za ovakvu inicijativu, imajući u vidu ekonomske izazove s kojima se suočavaju zemlje ovog regiona.

Špirić ocjenjuje da će ekonomski pad uzeti svoj danak, navodeći kako se danas, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, globalna ekonomija steže. Kolaps cijena robe i vanjske trgovine pogađa najsiromašnije i najugroženije zemlje, gurajući ih u dalje siromaštvo i potirući većinu ostvarenog napretka.

Kako je upozorio, bez trenutnog, odlučnog djelovanja, iscrpne analize korijena krize i nastalih mjera, napredak koji je ostvaren proteklih godina mogao bi biti ozbiljno ugrožen.

Predsjedavajući VMBiH istakao je da je od presudnog značaja transparentnost u međunarodnim i domaćim finansijskim institucijama, uz nove politike prilogađene tako da na bolji način služe i pomažu najmanje razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

-Potrebna je upravo onakva transparentnost kakvu je međunarodna zajednica tražila i zagovarala u mojoj zemlji tokom procesa poslijeratne izgradnje naše ekonomije. Moraju se stvoriti novi mehanizmi i bitno nadograditi spremnost globalnih institucija i fondova da promptno i efektivno intervenišu, naveo je Špirić.

Poručio je između ostalog i da Ujedinjene nacije treba da predstavljaju najznačajniji forum za rješavanje svih globalnih problema, naročito onih koji imaju takav utjecaj na svjetska pitanja.

Ustvrdio je da su svima, a naročito najugroženijima, kao što su siromašne zemlje i zemlje u razvoju, potrebne predvidljivije okolnosti i stabilniji uvjeti da bi se omogućio rast, razvoj i prosperitet.

-Ne postoji veći izazov po globalni mir i stabilnosti kao što je trenutna finansijska i ekonomska kriza, i ako propustimo priliku da se ovim pitanjem pozabavimo urgentno i odlučno, mogla bi imati nesagledive posljedice, poruka je predsjedavajućeg Špirića.