{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH: Krediti dobra osnova za izlazak iz krize

F
5.10.2009. u 15:52
0
1
BiH: Krediti dobra osnova za izlazak iz krize
0
BiH: Krediti dobra osnova za izlazak iz krize
Marco Mantovanelli
Potpredsjednici Federacije BiH Spomenka Mićić i Mirsad Kebo razgovarali su danas s delegacijom Svjetske banke koju je predvodio Marco Mantovanelli, šef ureda te finansijske institucije u Bosni i Hercegovini.
Mantovanelli je informirao potpredsjednike o aktivnostima Ureda u BiH, s posebnim osvrtom na projekt podrške budžetima u BiH u ukupnom iznosu od 185 miliona eura u naredne tri godine, stoji u saopćenju iz kabineta potpredsjednika FBiH.

Ovako značajna finansijska podrška, kako se podsjeća, uvjetovana je provođenjem reformi u socijalnom, boračkom, zdravstvenom i fiskalnom sistemu BiH.

Sagovornici su se složili s konstatacijom da je reforme u spomenutim oblastima potrebno provesti što hitnije jer se BiH nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji. Ona je, kako je ocijenjeno, posljedica, ne samo svjetske krize i recesije već i neodgovornog ponašanja predstavnika bh. vlasti koji su prije nekoliko godina donosili zakone u oblasti boračke zaštite koji su s finansijskog aspekta bili neprovodivi.

Ipak, učesnici sastanka su konstatirali da izlaz iz krize svakako postoji. U ovome trenutku, stand-by aranžman s MMF-om i projekti podrške budžetima u BiH koje nudi Svjetska banka, kako je rečeno, dobra su osnova za to.

Posebno je važno da se krene u ozbiljni socijalni dijalog u BiH koji će biti prilika da državni organi pokažu više socijalne osjetljivosti i fleksibilnosti tokom pregovora, prije svega, s boračkom populacijom, kaže se u saopćenju iz kabineta potpredsjednika FBiH.

Loš početak sedmice

05.10.2009. u 14:13
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: