Analiza Nezavisnih ekonomista
0

BiH je u tranzicijskom ćorsokaku

FENA
Tribina Nezavisnih ekomomista BiH danas u Sarajevu bila je posvećena traženju izlaza iz tranzicijskog ćorsokaka (bezizlaza) i načina kako privoljeti državu da djelotvorno obavlja svoje funkcije u procesu tranzicije.

Rezultati koji su ostvareni u tranziciji privrede, kako je istaknuto, nedvosmisleno ukazuju da se naša zemlja nalazi u tranzicionom ćorsokaku jer se ovaj proces provodi nekritično i forsiraju ona tranziciona rješenja u domenu transformacije i modernizacije javnih preduzeća koja su neprimjerena našoj privredi.

U devet godina tranzicije u našoj privredi uništena je oko polovina javnih preduzeća, a tako i ogroman broj radnih mjesta u zemlji.

Uzrok naših nemalih tranzicionih nedaća, ističe koordinator ove asocijacije Manojlo Babić, jeste uporno forsiranje samo jedne tranzicione aktivnosti - privatizacije, a potpuno zapostavljanje i ignoriranje ostalih, za efikasno i konkurentno poslovanje preduzeća značajnih aktivnosti kao što su njihovo financijsko, organizaciono i upravljačko restrukturiranje i modernizacija.

Svođenje tranzicije preduzeća samo na njihovu privatizaciju je veliki strateški promašaj za našu zemlju, kao i za sve druge zemlje u tranziciji čija preduzeća nisu atraktivna za strane investitore.

Pogotovo je u ovakvim zemljama besmisleno insistirati na tzv. "ubrzanoj" prodaji preduzeća, što se kod nas čini već punih devet godina. Ono što niko neće da kupi ne može se prodati ni metodom "usporene" ni "ubrzane" privatizacije.

Učesnici tribine Nezavisnih ekonomista BiH zbog toga apeluju na one koji o tome odlučuju da pod hitno napuste ovaj neuspješni koncept tranzicije naših javnih preduzeća i umjesto njega uspostave novi.

Suštinu novog koncepta treba da čini prethodno obavljanje onih tranzicionih aktivnosti u javnim preduzećima koja će ih učiniti efikasnim i konkurentnim u tržišnim uvjetima poslovanja.

Tek nakon što se ove tranzicione aktivnosti u našim javnim preduzećima obave i ona tako pripreme za uspješnu, unosnu prodaju, treba pristupiti njihovoj privatizaciji i to selektivno, zadržavajući u društvenoj svojini monopolska i druga preduzeća od nacionalnog interesa.

Pri tome, nužno je da država cjelovito i djelotvorno obavlja funkcije makroekonomske regulacije, izgradnje tržišnih institucija, posebno tržišta kapitala, uspostave pravnog sistema i izgradnje socijalne države, napominju Nezavisni ekonomisti.