U jeku rasprave o Rusima
72

BiH je "El Dorado" za opasne lijekove: Priprema se uvoz i iz Irana, Pakistana i Indije

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Problem u vezi s uvozom kontraoverznih lijekova iz Rusije na površinu je vratio i temu o tzv. Kubanskoj vakcini, sumnjivom medikamentu protiv teških bolesti, koji je već godinama prisutan na našem tržištu, a nije registrovan ni u jednoj zemlji Evropske unije.
Ana Petrović, predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL), za Klix.ba kaže kako se o temi CimVax vakcine, kako je zvanično nazvana, ovo udruženje oglasilo još 2016. godine pisanim putem, kad je kontaktiralo sve relevantne državne institucije, od Vijeća ministra BiH do Agencije za lijekove, u kojem je naglašeno o kakvom se lijeku radi.

"CIMAvax-EGF vakcina je biotehnološki proizvod i namijenjena je za liječenje teških bolesti te je iz ta dva navedena razloga obavezujuća centralizirana procedura registracije (u EU od Evropske medicinske Agencije - EMA), situacija je ista kao i u slučaju aktuelnih 'ruskih lijekova'. Kao što ste do sada vjerovatno upoznati, ovaj proizvod nije registriran ni u jednoj zemlji EU, ni zemljama regiona te nema odobrenje Agencije za hranu i lijekove Sjedinjenih Država (FDA), upravovo zbog neodgovarajuće i nepotpune dokumentacije, kao i nedovoljno dokazanog terapijskog učinka", kaže Petrović.

U Srbiji ova vakcina još nije registrirana, dodaje, a u toku je klinička studija na Kliničkom centru Bežanijska kosa nakon koje će Agencija za lijekove Srbije odlučiti da li će registrirati navedenu vakcinu

Brojni stručnjaci u našoj zemlji o Kubanskoj vakcini oglašavali su se s velikom rezervom, a neki su znali kazati da je klasična prevara te da ju je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jednostrano registrovala.

Njome se, kako su kazali, želi izvući novac od pacijenata koji moraju platiti oko 7.500 eura za udarnu terapiju koja podrazumijeva pet ciklusa davanja i traje oko tri mjeseca.

"Zbog nedokazanog učinka lijeka i njegove sigrunosti niko odgvoran se ne usuđuje na registraciju ove vakcine", kaže Petrović te naglašava kako je naša zemlja potpisivanjem Sporazuma o stablizaciji i pridruživanu EU pristala na obavezu poštivanja i usvajanja EU direktiva i vodiča.

Ona kaže i kako registracijom nedovoljno provjerenih lijekova, nedokazanog kvaliteta i sigurnosti BiH postaje zemlja "otvorena" za sve i svašta, i u situaciji kada smo svi potencijalni pacijenti, u određenom trenutku nećemo znati da li prirmamo lijek koji nas liječi ili truje.

"Naime, prema neslužbenim informacijama zahtjevi za registraciju NCB lijekova, neusporedivih bioloških lijekova iz Irana, Pakistana i Indije su već u pripremi i samo čekaju rezultate naredne sjednice Komisije za lijekove, 19. februara 2020. godine, kada će se odlučiti o registraciji ruskih NCB lijekova", zaključuje Petrović.