biznis
0

BiH: Izvoz drvne industrije povećan za 24 posto

FENA
Drvna industrija BiH je u prošloj godini ostvarila izvoz od 661.579.506 KM, što je 24 posto više u odnosu na godinu ranije, istaknuto je danas na sastanku Grupacije drvne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.

Grupacija je razmatrala informaciju o ostvarenom izvozu i uvozu proizvoda drvne industrije lani u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvoda od drveta (primarna i polufinalna preda drveta) činio je 69 posto, a izvoz finalnih proizvoda 31 posto, što je približno prošlogodišnjoj strukturi.

U okviru skupine izvoza drvo i proizvodi od drveta, izvoz proizvoda šumarstva činio je 10,7 posto što je 1,8 posto više nego prethodne godine. Proizvodi šumarstva najviše su se izvozili u Italiju, Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru, Austriju, Hrvatsku i Egipat.

Izvoz rezane građe činio je 40 posto izvoza, što je 15 posto više nego godinu ranije, a 3,5 posto manje učešće u ukupnoj strukturi izvoza. Lani je povećan izvoz raznih vrsta ploča za 31 posto, a građevinske stolarije za 60 posto.

Izvoz namještaja činio je 31 posto ukupnog izvoza, što je više za 26,8 posto. Najviše se izvozio namještaj za trpezarije i dnevne sobe, sjedišta i dijelovi od drveta, namještaj za spavaće sobe, drveni kuhinjski namještaj.

Namještaj se najviše izvozio u Njemačku, Belgiju, Hrvatsku, Francusku, Sloveniju, Italiju itd.

Uvoz drvne industrije BiH prošle godine je iznosio 217.797.078 KM ili manje za dva posto, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 303 posto, tako da drvna industrija BiH spada u rijetke grane privrede koje ostvaruju suficit u robnoj razmjeni sa svijetom.

U strukturi uvoza još je najznačajnija stavka namještaj 45 posto, a najviše se uvozio iz Poljske, Italije, Slovenije itd.

Promocija izvoza drvne industrije BiH uz pomoć EU EXPRO, bila je tema o kojoj je govorila međunarodni stručnjak EU EXPRO projekta Christine Young.

Radi ostvarivanja još povoljnijih rezultata bilo bi neophodno da se zajedničkim naporima preduzeća šumarstva i drvne industrije nađu rješenja za prioritetno snabdijevanje domaćih prerađivačkih kapaciteta sirovinom, te da se dalje insistira kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na što hitnijem donošenju mjera koje će destimulirati izvoz trupaca i rezane građe s najmanjim stepenom obrade.