{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


BiH i u 2018. godini opet na začelju regiona po lakoći poslovanja

Klix.ba
28.12.2018. u 08:53
7
38
BiH i u 2018. godini opet na začelju regiona po lakoći poslovanja
7
BiH i u 2018. godini opet na začelju regiona po lakoći poslovanja
Foto: Pixabay
Federalna vlada jučer je razmatrala Izvještaj globalne konkurentnosti koji publikuje Svjetski ekonomski forum (WEF), kao i dokument Lakoća poslovanja koji objavljuje Svjetska banka.
Kada je riječ o konkurentnosti Bosne i Hercegovine ove godine, izvještaj pokazuje da je BiH među 140 zemalja rangirana na 91. mjestu uz ocjenu 54,2 (maksimalna ocjena je 100).

U odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je poboljšanje ukupne ocjene za 0,4 boda, što, nažalost, nije utjecalo na poboljšanje ranga, jer je BiH ove godine zabilježila pad za jedno mjesto kada je riječ o indeksu globalne konkurentnosti.

Analizirajući regionalno okruženje ove godine, najbolje rezultate u rangiranju konkurentnosti ostvarila je Slovenija (35. mjesto), Srbija (65. mjesto), Hrvatska (68. mjesto), Crna Gora (71. mjesto), Albanija (76. mjesto) i Makedonija (84. mjesto).

Kada je riječ o Izvještaju lakoće poslovanja, koji predstavlja kvantitativne pokazatelje poslovne regulative među zemljama, ove godine je Bosna i Hercegovina među 190 zemalja rangirana na 89. mjestu uz ocjenu 63,82 (maksimalna ocjena je 100).

U odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je poboljšanje ocjene za 0,3 boda, što također nije utjecalo na poboljšanje ranga te je i po ovom rangiranju BiH zabilježila pad za tri mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: