Jak angažman
2

BiH i Kazahstan postavili temelje za trgovinske, političke i kulturne veze

I.Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Aktivnosti potencijalnog razvoja trgovinskih, političkih i kulturnih veza Bosne i Hercegovine i Kazahstana započete su otvaranjem zajedničke asocijacije tih dviju zemalja nazvane Berkut.

"Kazahstansko-bosanskohercegovačka asocijacija Berkut osnovana je u Sarajevu i uveliko je počela s radom", kazala je generalna sekretarka Asocijacije Jana Pavlović za Klix.ba.

U Sarajevu će, osim toga, biti otvoren Počasni konzulat Republike Kazahstan, a titulu počasnog konzula ponio je Amel Dizdarević.

Proces otvaranja konzulata započet je još prije dvije godine kako bi se proširila saradnja dviju zemalja i uspostavili kvalitetni odnosi na kulturnom, privrednom i turističkom planu. Otvorenje konzulata je u pripremnoj fazi.

Pavlović nam je kazala da će, osim otvaranja Asocijacije i Konzulata, delegacija privrednika iz Bosne i Hercegovine i regije, u organizaciji Asocijacije Berkut iz Sarajeva i AIFC Kazahstan, boraviti u glavnom gradu Kazahstana Nursultanu od 2. do 6. jula 2019. godine.

"U isto vrijeme u Nursultanu se održava finansijska konferencija Astana Finance Days, na kojoj će naša delegacija biti gost, a naši će privrednici projekte koje obuhvaćaju transfer znanja i tehnologija prezentirati ministarstvima, gradskoj upravi, fondovima i biznis zajednici Kazahstana", saopćeno je iz Asocijacije Berkut.

U drugoj polovici septembra, u organizaciji Asocijacije Berkut i AIFC Kazahstan, planirana je također prva poslovna posjeta delegacije privrednika iz regije Kazahstanu.

Kako je saopćeno iz BERKUTA-a, započelo se također s jakim angažmanom Ambasade Republike Kazahstan u Hrvatskoj.