{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Crna Gora potpisale memorandum o razumijevanju u oblasti bankarske supervizije

F
5.3.2007. u 12:12
0
0
BiH i Crna Gora potpisale memorandum o razumijevanju u oblasti bankarske supervizije
0
BiH i Crna Gora potpisale memorandum o razumijevanju u oblasti bankarske supervizije
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić i direktori agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske Zlatko Barš i Slavica Injac potpisali su danas u Sarajevu s guvernerom Centralne banke Crne Gore Ljubišom Krgovićem Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti nadzora nad poslovanjem banaka.
Potpisnici Memoranduma izražavaju spremnost da sarađuju u oblasti nadzora, tj. kontrole poslovanja banaka koje posluju na teritoriji BiH i Crne Gore, saopćeno je iz CBBiH.

Predmet ovog memoranduma o razumijevanju jeste saradnja potpisnika u nadzoru, tj. kontroli poslovanja prekograničnih poslovnih jedinica, organizacionih dijelova banaka čije se sjedište nalazi u BiH, odnosno Crnoj Gori radi djelotvornog konsolidovanog nadzora poslovanja banaka koje posluju izvan teritorija država u kojima imaju sjedište.

Nadležni potpisnici razmjenjivat će informacije o bankama koje posluju na teritoriji BiH i Crne Gore, a koje su podređena društva istog ili istih vlasnika sa sjedištem u trećim državama.

Potpisnici su saglasni da je saradnja naročito korisna u pružanju pomoći u provođenju direktnog nadzora prekograničnih poslovnih jedinica, odnosno organizacionih dijelova banaka.

Direktan nadzor obavlja onaj potpisnik na čijoj teritoriji posluje prekogranična poslovna jedinica, s tim da drugi potpisnik može učestvovati u obavljanju nadzora.

Potpisnici Memoranduma će uzajamno pravovremeno obavještavati o planu direktnog nadzora banaka.

Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti nadzora nad poslovanjem banaka BiH je do sada potpisala sa Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom, a u toku su pregovori o potpisivanju s Austrijom i Makedonijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: