biznis
0

BiH dodijeljen 'B+' kreditni rejting sa stabilnim izgledima

FENA
Međunarodna rejting agencija Standard & Poor's dodijelila je danas Bosni i Hercegovini 'B+' kreditni rejting sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

"Ovaj poboljšani rejting predstavlja ohrabrujući faktor, ali je potrebno dalje raditi na institucionalnim i ekonomskim reformama, uz održavanje monetarne stabilnosti", izjavio je guverner CBBiH Kemal Kozarić.

U skladu s odlukom Vijeća ministra BiH o dobijanju kreditnog rejtinga zemlje od još jedne rejting kuće, u septembru Ministarstvo finansija i trezora BiH je potpisalo ugovor s agencijom Standard & Poor's, a CBBiH je u svojstvu fiskalnog agenta koordinirao i vodio proces izrade rejtinga BiH.

Ključni faktor u dodjeli rejtinga predstavlja dugoročno veliki potencijal za ekonomski rast, kao i institucionalni okvir, koji eksplicitno daje prioritet servisiranju vanjskog duga i monetarnoj stabilnosti baziranoj na aranžmanu valutnog odbora.

Također, analitičari navode da faktor podrške rejtingu predstavlja perspektiva integracija BiH u Evropsku uniju (EU). Istovremeno, ograničavajući faktori za rejting su složen politički sistem zemlje sa slabim institucijama centralne vlade što dovodi do političkih zastoja, potom složen okvir fiskalnog upravljanja, ogromna administracija te donedavno rastući deficit tekućeg računa.

Važne odluke, uključujući budžet, moraju jednoglasno donijeti vlade entiteta i države, što značajno usporava fleksibilnost samog procesa donošenja odluka. Kompleksno institucionalno okruženje se odražava kroz veliki udio u vladinoj potrošnji, što iznosi oko 50 posto bruto društvenog proizvoda u 2008., a posljedica je složene strukture vlade, visokih troškova za plaće i velikih socijalnih transfera, stoji u saopćenju CBBiH.

Analitičari agencije Standard & Poor's, kako se navodi, procjenjuju da Republika Srpska (RS) pokazuje više fiskalne discipline u odnosu na Federaciju BiH.

Nedavno osnivanje Fiskalnog vijeća BiH smatra se pozitivnim korakom ka efikasnijem upravljanju fiskalnom politikom. Aktuelno pooštravanje kreditnih uvjeta i pad vanjske potražnje može dovesti, prema procjenama analitičara, do usporavanja rasta s oko šest posto, koliko je iznosio ranije, na oko dva posto u 2009. U isto vrijeme, deficit tekućeg računa bi se trebao smanjiti na oko 10 posto BDP-a u idućoj godini.

Napredak u oblasti ustavne reforme, jačanja institucija, evropskih integracija i provedba strukturalnih reformi u kombinaciji sa zdravim makroekonomskim politikama, mogli bi dovesti do boljeg kreditnog rejtinga BiH.

Pogoršanje fiskalne pozicije ili slabljenje vanjske likvidnosti ispod sadašnjih predviđanja analitičara agencije Standard & Poor'sa, predstavljaju potencijalne rizike za smanjenje rejtinga BiH.

Rejting koji je BiH dobila od agencije Standard & Poor's je za jedan nivo bolji od rejtinga po procjeni agencije Moody's, dodijeljenog BiH u septembru, kaže se u saopćenju CBBiH.