biznis
0

BHWOODEX - izvozne mogućnosti bh. drvne industrije na Internetu

Sarajevo-x.com
U prostorijama firme StrikConsulting danas je održana kratka press konferencija namijenjena predstavljanju BHWOODEX-a, prvog specijalizovanog Internet portala za drvoprerađivačku industriju u BiH.

Prvi specijalizovani cjeloviti Internet portal, za određenu privrednu granu u BiH, dobiva bh. drvoprerađivačka industrija (www.bhwoodex.com) kao izvozno najviše orijentisana što predstavlja pravovremeno hvatanje u korak sa svjetskim trendovima.

Naime, prema istraživanju časopisa "International Herald Tribune", 10% ukupne svjetske trgovine već danas se obavlja online, a procjene stručnjaka govore da će već 2010. godine ukupne reklame putem interneta prevazići vrijednost današnjih ulaganja u TV reklame u svijetu. Internet je postao nezaobilazan medij u komunikaciji sa tržištem.

BHWOODEX portal je namijenjen prvenstveno proizvođačima, agentima i trgovcima u drvnoprerađivačkoj industriji BiH. Ujedno portal po prvi put kod nas, potencijalnim kupcima iz inostranstva, daje cjelovitu sliku aktuelnog stanja u drvnoj industriji BiH.

Ovaj portal je kreiran prema najmodernijim svjetskim trendovima kao komercijalna Internet platforma na kojoj se svakodnevno ažuriraju izvozne ponude proizvoda bh. firmi i potražnja direktnih kupaca iz inostranstva.

Kroz saradnju sa poznatim svjetskim internet portalom FORDAQ (www.fordaq.com) obezbijedjen je prikaz najaktuelnije potražnje za proizvodima na svjetskom tržištu i mogućnost on-line predstavljanja ponude proizvoda članica portala tom istom tržištu.

Ocjene stručnjaka i korisnika prikupljene tokom 3-mjesečnog perioda testiranja, potvrđuju da BHWOODEX po svom modernom konceptu i količini informacija značajno prevazilazi slične projekte u zemljama regije, ističe se u saopštenju firme StrikConsulting.

Projekat je iniciran osmišljen i implementiran od strane firme StrikConsulting d.o.o. Sarajevo čijim vlastitim sredstvima je i finansiran dok je u svojoj inicijalnoj fazi bio podržan od strane organizacija GTZ, USAID CCA i VTK BiH.