biznis
0

BHRT u gubitku 12,8 miliona KM

Nezavisne novine
Javni servis BHRT (Radio-televizija BiH) poslovnu 2005. godinu završio je sa 12,8 miliona KM gubitka, saznaju Nezavisne novine.

Od ovog iznosa 7,36 miliona KM su nagomilani stari gubici, 1,1 milion KM su novi i 4,3 miliona KM su takozvani prikriveni gubici napravljeni kroz ostvarivanje prihoda manjih od planiranih, piše u revizorskom izvještaju kojeg je Upravni odbor (UO) BHRT-a "primio k znanju".

Novi direktor BHRT Mehmed Agović i članovi aktuelnog UO ne žele da komentarišu ovaj izvještaj jer se "ne odnosi na njihov mandatni period".

Predsjednik starog i član aktuelnog UO BHRT koji je nedavno podnio ostavku Plamenko Čustović tvrdi da se "ne radi o nezakonitom poslovanju i petljavini, nego o složenim problemima i borbi za opstanak".

"Mi svakog mjeseca gubimo 1,5 milion eura kroz nenaplaćenu RTV taksu i to niko ne gleda, a poslovanje smo doveli na nulu i sve je pod kontrolom. Stanje nije ništa gore nego ranije, troškovi su pod kontrolom, a prihodi će biti sve bolji iako je stalno prisutan problem prihoda od takse", kaže Čustović i dodaje da se mora osigurati bolja naplata takse i bolja pokrivenost cijele BiH signalom BHRT-a.

Bivši direktor ovog javnog servisa Drago Marić tvrdi da se 7,36 miliona KM "akumuliranog gubitka" odnosi na obračunatu nerealizovanu amortizaciju iz prošlih godina". Kaže i da je značajan udio i duga Televizije FBiH (FTV) koji je premašio pet miliona KM i koji FTV vraća u ratama do sredine 2008. godine. Marić navodi da je jedan od razloga gubitaka forsiranje cjelodnevnog programa BHT1 kako bi on zaživio kao punopravni medijski subjekt, te da je značajan uticaj i loše naplate i niske cijene RTV takse.

"Mnogo je različitih elemenata koji utiču na ovakvo stanje, ali mi godinama funkcionišemo sa manjkom para, a sada imamo i televiziju, BHT1 kao potpuno novog potrošača. BHRT ima velike unutrašnje troškove, ali plaća i sve tehničke potrebe za FTV jer FTV nema novca", objašnjava Drago Marić.

On smatra da je niska cijena RTV takse od šest KM mjesečno.

"Ova cijena 11 godina nije promijenjena, a najniža je u Evropi. Godišnji prihod BHRT-a sa oko 1.000 zaposlenih jednak je mjesečnom prihodu HRT-a, a ne može biti da je njihov program 12 puta bolji od našeg, ali je njihova taksa tri puta veća od naše", kaže Marić.

U Sindikatu BHRT-a ne žele komentarisati revizorski izvještaj jer ga nisu ni vidjeli, ali napominju da i pored protokola o redovnoj isplati plata, svaki mjesec moraju podsjećati da je vrijeme za plate.

BHRT se finansira tako što od ukupno prikupljene RTV takse i netoprihoda od marketinga po 25 odsto pripada FTV-u i Radio-televiziji RS, a 50 odsto pripada BHRT.

Nema obećanih 630.000 KM za "Eurosong"

Novi direktor BHRT Mehmed Agović ekipu "BH Eurosonga" obavijestio da za ovogodišnji nastup na "Euroviziji" mogu potrošiti najviše 150.000 KM, a ne 630.000 KM, koliko im je odobrio UO.

"Mi toliko novca nemamo", objašnjava Agović.

Predsjednik UO BHRT Nikola Deretić kaže da je novac odobren na osnovu plana koji je napravio glavni producent BHRT-a, a dostavio bivši direktor BHRT-a.

"To je uobičajeni maksimalistički plan u koji je uključeno sve što bi trebalo uraditi, a to su koncerti u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci i velika ekipa u Finskoj, no obično se potroši manje jer ne bude novca za sve, ali ove godine je pjesma odlična", ističe Deretić.

Bivši direktor Drago Marić kaže da je plan za troškove ekipe "BH Eurosonga" pravio glavni producent, a on mu se nije protivio. Dodao je da je "prošle godine kroz marketing pokriveno 70 odsto troškova". BiH ove godine na "Evroviziji" predstavlja Marija Šestić iz Banjaluke.