biznis
0

Bh. proizvođači autodijelova posjetili sajam u Frankfurtu

FENA
U saradnji sa USAID-om, Sidom i Projektom "Firma" delegacija iz BiH u kojoj su bili predstavnici firmi iz oblasti autoindustrije, partnerskih agencija i komora posjetila je ovih dana specijalizirani sajam proizvođača autodijelova "Automechanika 2010" u Frankfurtu.

"Posjeta je bila veoma sadržajna i uspješna jer su tom prilikom obavljeni i bilateralni razgovori sa inofirmama, prvenstveno iz Njemačke, kao i s drugim firmama pojedinačno za koje su kompanije iskazale interes. Sajam je ponudio mnoštvo proizvoda iz prateće opreme i dijelova za autoindustriju i po svom obimu je najveći sajam u svijetu iz ove oblasti", kazao je Feni sekretar Grupacije proizvođača autodijelova i komponenti za autoindustriju i motornih vozila Vanjskotrgovinske komore BiH Midhat Čehajić.

On je dodao da već tradicionalno naše dvije firme Enker i Pobjeda iz Tešnja izlažu na sajmu, a Mann Hummel iz Tešnja se predstavio u okviru koncerna Mann Hummel iz Njemačke.

Na sajmu je predstavljen i novi katalog Autondustrije u BiH finansiran od Projekta "Firma" koji je urađen na engleskom i njemačkom jeziku. Katalog je urađen veoma kvalitetno, a pripremljena su još dva iz oblasti aluminija i čelika.

“Na ovaj način još jedanput je iskazan potencijal bh. proizvođača koji su spremni da ponude veoma kvalitetne proizvode koji ispunjavaju sve zahtjeve kvaliteta u autoindustriji”, kazao je Čehajić i dodao da se ovaj sektor po poslovnim rezultatima i izvozu vraća na pozicije poslovanja iz 2008. godine.

Najveći svetski sajam automobilskih komponenti "Automechanika 2010" održan je od 14. do 19. septembra u Frankfurtu, Njemačka.