konferencija
36

Bh. privrednici pitaju: Zašto nam vlasti ne žele pomoći?

Klix.ba
Budžetski poticaji privredi u 2015. godini bili su manji za 50 miliona konvertibilnih maraka u odnosu na 2014. godinu, a za oko 100 miliona maraka manji u odnosu na 2013. godinu.

Ovi podaci objavljeni su u "Analizi budžetskih poticaja privredi u BiH u 2015. godini s prijedlogom mjera za unaprjeđenje procesa dodjele poticaja privredi" koju je uradio Institut za razvoj mladih KULT, a koja je danas u Hotelu Holiday u Sarajevu predstavljena na konferenciji "Kako poticajima bolje pomoći bh. privredi?".

Prema rezultatima Analize, poticaji privredi u 2015. godini iznosili su nešto više od 211 miliona konvertibilnih maraka. Najviše sredstava izdvojeno je za poljoprivredu, nakon koje slijedi industrija (20,21%), usluge (19,60%), razvoj preduzetništva i obrta (10,02%), energetika (8,12%) i turizam (1,94%).

Konferencija je simbolično počela u 5 minuta do 12 sati, jer je prema mišljenju brojnih bh. privrednika krajnje vrijeme da se počne misliti o privredi i strateški djelovati.

"Radna mjesta su u privredi, a ne u javnoj administraciji. Moramo raditi na jačanju privrede, a dodjela budžetskih poticaja samo je jedan od načina. Mora se intenzivnije raditi na poboljšanju ovog procesa kako bismo vidjeli efekte. Samo jaka privreda osigurat će veći broj radih mjesta i zustaviti trend odlaska stanovništva iz BiH, posebno mladih", istakla je Nejra Neimarlija Roić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Prisutni privrednici kritikovali su dosadašnji proces dodjele budžetskih poticaja, ukazali na nebrigu vlasti za njih i bh. privredu, te ukazali na brojne primjere uspješnih privrednika u Bosni i Hercegovini koji su uglavnom prepušteni sami sebi.

Na konferenciji je predstavljeno i 12 mjera za unaprjeđenje procesa dodjele poticaja privredi koje su identifikovane kroz Analizu, a neke od njih su da je neophodno napraviti opsežnu analizu stanja privrede i njenih realnih potreba, da je potrebno uskladiti dodjele poticaja s drugim nivoima vlasti, osigurati transparentnost procesa, fokusirati se na kvalitet projekta kojem se dodjeljuje poticaj, te povećati izdvajanja ukupnih sredstava za poticaje.

"Mala privreda ne vjeruje u poticaje, pa ne želi ni aplicirati. Takav stav rezultat je dugogodišnjeg načina dodjele poticaja od strane vlasti", poručila je Jasminka Hadžiabdić iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici privrede i privrednih komora, akademskog sektora, lokalnih zajednica iz cijele BiH, kantonalnih i entitetskih ministarstava finansija i privrede, te međunarodnih organizacija u BiH.

Konferencija je organizovana u okviru inicijative "Poslovni prostor BH" koju Institut za razvoj mladih KULT sprovodi od 2014. godine i ulaže napore u rješavanje problema enormne nezaposlenosti.

Istraživanje je provedeno u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).