Danas u Kelnu
33

Bh. kompanije na najznačajnijem sajmu namještaja na svijetu

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Međunarodni sajam namještaja, koji tradicionalno određuje trendove za predstojeću godinu, počeo je u ponedjeljak u Kelnu, prenosi Deutsche Welle.

Riječ je o najuticajnijem sajmu namještaja u svijetu na kojem se tradicionalno određuju trendovi za narednu godinu. Među 1272 izlagača iz 50 zemalja svijeta je i nekoliko sa zapadnog Balkana – najviše iz BiH.

Namještaj iz zemalja zapadnog Balkana dugi niz godina plijeni pažnju evropskih potrošača. Uglavnom zbog svog kvaliteta i pristupačnih cijena. Drvna industrija u zemljama zapadnog Balkana je jedna od najperspektivnijih grana industrije. BiH, Hrvatska i Srbija svake godine bilježe rast izvoza, ali se i suočavaju sa brojnim problemima. Proizvođači namještaja u sve tri zemlje ističu da bi podrška organa vlasti mogla biti daleko veća.

Pored nesigurnosti u osiguranju sirovina, velike probleme im predstavlja i nedostatak stručne radne snage kao i visoki doprinosi koje moraju plaćati državi tako da ne ostaje dovoljno sredstava za povećanje plata radnicima što je bitno za njihovu stimulaciju, ali i zadržavanje u firmi.

Pored pomenutih i drugih problema, nekoliko proizvođača namještaja iz regiona se ipak odlučilo na predstavljanje svojih proizvoda na sajmu namještaja u Kelnu. Hrvatsku ove godine predstavlja pet izlagača, Srbiju dva, Makedoniju tri, dok BiH ove godine ima najveći broj izlagača, čak 17. Znatan dio njih izlaže na zajedničkom štandu uz podršku Vanjskotrgovinske komore, dok nekoliko preduzeća samostalno izlaže svoje proizvode.

Proizvođači namještaja iz BiH su se i ove godine okitili vrijednim nagradama. Jedna od njih je nagrada German Design Award 2018. Nagrada je pripala fojničkom MS&WOOD-u i dizajneru Adi Avdagiću za komodu iz kolekcije Primum.