{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH-Gas: Preliminarno odobreno 100 miliona eura za gasovod Brod-Zenica

F
6.6.2007. u 10:50
0
0
BH-Gas: Preliminarno odobreno 100 miliona eura za gasovod Brod-Zenica
0
BH-Gas: Preliminarno odobreno 100 miliona eura za gasovod Brod-Zenica
Zenica
Studija opravdanosti izgradnje gasovoda Brod - Zenica, koju je BH-Gas izradio u saradnji sa hrvatskom kompanijom INA, ocjenjena je pozitivno od EBRD-a i preliminarno je za taj objekt odobreno 100 miliona eura, izjavio je za Agenciju FENA direktor BH-Gasa Almir Bečarević.
Ova sredstva su, prema njegovim riječima, dovoljna za izgradnju gasovoda Brod-Zenica sa odvojcima za Modriču i Banja Luku.

Razlozi učešća kompanije INA u toj studiji su što se radi o priključaku na hrvatski gasovod i zbog toga što INA ima puno iskustvo u ovoj vrsti poslova, te zato što je INA ranije iskazala interes da, u kooperaciji sa BH-Gas-om, izradi takvu studiju, a sve na bazi dobrovoljnosti, što znači bez bilo kakvih novčanih obaveza.

"BH-Gas je spreman krenuti u izradu glavnog projekta nakon potpisivanja pisma namjere dva entiteta kojim će potvrditi svoje namjere za izgradnjom ovog gasovoda i kako bi odmah u početku otklonili probleme i nedoumice koji eventualno mogu pratiti jedan ovakav projekat", kaže Bečarević.

Nakon projektovanja slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a sama gradnja, u idealnom termin planu, mogla bi biti krajem 2008. ili početkom 2009. godine.

Bečarević ističe da se koncept razvoja izgradnje novih gasovoda Federacije BiH i RS-a razlikuje po tome što je Federacija zainteresovana za gasovod Brod-Zenica, a RS je zainteresovana, i to na bazi dodijeljene koncesije, za pravac istočni dio-zapadni dio RS-a (Bijeljina-Novi Grad).

"Smatramo da je u ovom trrenutku isplativiji i perspektivniji projekt izgradnje gasovoda Brod-Zenica obzirom da trasom ovog gasovoda postoje realne potrebe za prirodnim gasom i adekvatna potrošnja koja bi opravdala projekt, dok na predloženoj trasi gasovoda od RS-a, po našem mišljenju, nema adekvatne potrošnje i sam gasovod je duži za više od 200 km od gasovoda Brod-Zenica", navodi Bečarević.

Idealno bi bilo, kako je napomenuo, da se izgradnja gasovoda poklopi sa planiranom gradnjom koridora Vc, ali nije nužno da se to i desi, obzirom da je gradnja autoputa kompleksnija i dugotrajnija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: