biznis
0

BH Gas ponovno upozorava na namjere Srbijagasa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kompanija BH Gas ponovo ukazuje da namjere Srbijagasa nisu uopće onakve kakvim se predstavljaju javnosti, kako je želja Srbije da pomogne u izgradnji gasovoda kroz RS, odnosno gasovoda južni tok te da su u pitanju potpuno drugi ciljevi, a to je ovladavanje jedinim ulazom prirodnog gasa u BiH te aktivnosti trgovine gasom na osnovu preprodaje ruskog gasa.
  • Kako smo u svemu ovome bili u pravu govori i podatak da je predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović jučer u Moskvi razgovarao i predlagao da jedan krak južnog toka prođe preko BiH. Ovdje se postavlja pitanje da li entitetski zvaničnik vodi energetsku politiku BiH ili je to zadatak Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Želimo upoznati javnost da nam se čini da ćemo, kako je sve ovo krenulo, na kraju moliti da jedan 'krakić' južnog toka dohvati BiH - saopćeno je iz BH Gasa.

BH Gas također podsjeća da će u Sarajevu u petak biti održan šesti sastanak Ministarskog vijeća Energetske zajednice jugoistočne Evrope te smatra da je to jedinstvena prilika da putem javnosti ukaže da BiH nije ispunila nijedan uvjet u pogledu uređenja gasnog tržišta u BiH.

Koordinator svih ovih aktivnosti je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kao potpisnik Ugovora o uspostavi energetske zajednice uime BiH, a koje je u maju prošle godine imenovalo radnu grupu za izradu državnog zakona o gasu.

Federacija BiH je pristala da se, kao minimum koji je tražen od Energetske zajednice i Evropske komisije, uspostavi državni regulator kao i nezavisni operator na transportnom sistemu u BiH. Nažalost, od RS-a nikada nismo dobili odgovor, a koji je između ostalog tražen i od visokog zvaničnika Evropske komisije, konkretnije Fabrizioa Barbasoa.BH Gas je u više navrata, imajući u vidu ulogu i odgovornost državnog ministarstva u ovom procesu instistirao na njegovoj aktivnoj ulozi, ali,nažalost, pozitivnu povratnu informaciju nikad nismo dobili - kaže se u saopćenju BH Gasa.

Mijenjanje vlasničke strukture transportnih kompanija u ovom trenutku, kako ističu iz BH Gasa, a posebno ulazak monopolističkih kompanija iz susjednih zemalja, apsolutno je neprihvatljiv, dok mi sami u BiH ne odredimo šta konkretno želimo u gasnom biznisu.

  • Nesvrsishodno je traženje pomoći u Moskvi za južni tok, ako prvo mi sami sebi ne pomognemo i ne odredimo se kao jedinstven ekonomski prostor i ako tržište gasa ne budemo i sami posmatrali cjelovito. Kada mi sami u BiH usvojimo zakon o gasu, kada odredimo sudbinu sadašnjeg i budućeg transportnog sistema u BiH, tada će i krak ili krakić gasovoda južni tok doći u BiH. Nijedna susjedna zemlja u gradnji gasovoda nam neće pomoći, ali zasigurno hoće željeti tržište prirodnog gasa - ističu iz BH Gasa.