Budimpešta
0

BH-Gas bi gas mogao kupiti i od drugog isporučioca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kompanije BH-Gas i E.ON Ruhrgas potpisale su danas u Budimpšeti Okvirni sporazum o saradnji, koji će omogućiti da BiH ima mogućnost kupovine i od drugog isporučioca.

U proteklom periodu BH-Gas je ostvario izuzetnu saradnju s E.ON Ruhrgasom, jednom od vodećih kompanija za gas u Evropi, koja je rezultirala alternativnom nabavkom prirodnog gasa u periodu gasne krize početkom ove godine.

Nakon uspješno završene alternativne nabavke prirodnog gasa, otvoreni su razgovori između dviju kompanija, što je rezultiralo potpisivanjem Okvirnog sporazuma o saradnji.

Ovim sporazumom, Bosna i Hercegovina prvi put ima mogućnost kupovine gasa od drugog isporučioca na kratkoročnim i dugoročnim osnovama, te je time otvorena mogućnost i buduće nabavke prirodnog gasa od ovog isporučioca.

Ovo je prvi korak u diverzifikaciji izvora snabdijevanja kojim bi, uz izgradnju gasovoda Bosanski Brod-Zenica bio postignut puni efekt slobode ugovaranja i s drugim isporučiocima.

Istovremeno, ovo ne znači da saradnja s Gazprom Exportom i dalje neće biti nastavljena, ali ovim sporazumom stvara se okvir i za druge mogućnosti na polju gasne privrede, saopćio je BH-Gas.