biznis
0

Bh. firme na najvećem sajmu hrane u svijetu - Anuga 2011.

FENA
U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine/Agencije za promociju izvoza BiH (BHEPA) i USAID-Sida FARMA projekta, desetak domaćih kompanija predstavit će svoju ponudu posjetiocima najvećeg sajma hrane na svijetu - Anuga 2011, koji se održava od 8. do 12. oktobra ove godine u Kelnu (Njemačka).

Na zajedničkom štandu površine 60 m2, prema najavama iz Vanjskotrgovinske komore BiH, svoje proizvode će predstaviti šest bosanskohercegovačkih kompanija iz oblasti proizvodnje prehrambenih artikala: Sava-Semberija iz Bijeljine, Mladegs pak iz Prnjavora, Voćar iz Brčkog, Heko iz Bugojna, Kuća prirode iz Kaknja i Smrčak iz Zvornika.

Predviđena je i posjeta predstavnika bh. kompanija koje neće izlagati, ali planiraju ponuditi svoje proizvode izlagačima koji budu zainteresirani za suradnju (Halilović, Eco Line, Prijedorčanka i drugi).

Ponuda bh. proizvođača obuhvatat će veoma široku paletu, od kiselog povrća, sokova, džemova i marmelada, preko začina, suhog i smrznutog voća, svježih i prerađenih gljiva i praškastih proizvoda. Dobar dio navedenih proizvoda već se i izvozi, pa je cilj doći do novih ugovora i povećati izvoz, odnosno proširiti ga na nove proizvode.

Na sajmu će biti upriličeni i Business-to-Business (B2B) sastanci bh. predstavnika s ino partnerima.

Anuga je najveći sajam hrane i pića na svijetu i predstavlja ne samo odlično mjesto za uspostavu poslovnih kontakata, nego i mjesto na kojem se može prikupiti mnoštvo novih ideja i doći do informacija o trendovima u proizvodnji hrane.

Sa više od 6.500 izlagača i oko 150.000 posjetilaca, uglavnom poslovnih ljudi iz cijelog svijeta, Anuga je nezaobilazna destinacija za sve one koji žele naći svoje mjesto na svjetskom tržištu hrane.

Izložbeni prostor proteže se na oko 300.000 m2 i na jednom mjestu obuhvata 10 različitih sajmova. Inače, sajam u Anugi se održava svake druge godine.