{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. cestovni prijevoznici tereta zabrinuti za opstanak

F
23.1.2009. u 13:53
0
0
Bh. cestovni prijevoznici tereta zabrinuti za opstanak
0
Bh. cestovni prijevoznici tereta zabrinuti za opstanak
Odbor Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) danas je pozvao Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da otpočne primjenjivati Pravilnik o raspodjeli međunarodnih CEMT dozvola iako je potrebna njegova promjena te konačno posluša glas privrednika i počne transparentno raditi kada su u pitanju CEMT dozvole.
- Ono što je glavni problem za prijevoznike je neprimjenjivanje važećih propisa. To što je u legislativi nikada nije objavljeno i prijevoznici se jednostavno sami snalaze na transportnom tržištu. Zato pozivamo nadležno ministarstvo na veću transparentnost u radu, kazao je Zijad Sinanović, direktor Sektora za transport i komunikacije VTKBiH.

Na sjednici Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta u Sarajevu, on je naglasio da se raspodjela CEMT dozvola vrši bez 'glasa privrede' i da je pogrešno utvrđena kvota za raspodjelu tih dozvola. Kako je dodao, pokazalo se da se favoriziraju dozvole za euro-4 i euro-5 vozila u odnosu na euro-3 vozila, odnosno starija vozila.

- Moralo se razmišljati da prijevoznici nesmiju biti ugurani u nabavku tolikog broja novih vozila jer ih neće moći otplatiti i zato tražimo da se objeve kriteriji raspodjele dozvola, rekao je Sinanović.

Rešad Softić, predsjednik Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTKBiHK naglasio je da je zbog takve situacije većini prijevoznika u pitanju opstanak te dodao kako se u BiH oko 300 firmi bavi međunarodnim prijevozom.

-Nažalost, došli smo u situaciju da zbog nedovoljno sluha ministarstva za jednu grupu vozila imamo puno dozvola , a drugu daleko veću grupu vozila, oko 1.500, nemamo ni blizu one kvote koju smo ranije imali, rekao je Softić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: