{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. cestovni prijevoznici tereta zabrinuti za opstanak

F
23.1.2009. u 13:53
0
0
Bh. cestovni prijevoznici tereta zabrinuti za opstanak
0
Bh. cestovni prijevoznici tereta zabrinuti za opstanak
Odbor Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) danas je pozvao Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da otpočne primjenjivati Pravilnik o raspodjeli međunarodnih CEMT dozvola iako je potrebna njegova promjena te konačno posluša glas privrednika i počne transparentno raditi kada su u pitanju CEMT dozvole.
- Ono što je glavni problem za prijevoznike je neprimjenjivanje važećih propisa. To što je u legislativi nikada nije objavljeno i prijevoznici se jednostavno sami snalaze na transportnom tržištu. Zato pozivamo nadležno ministarstvo na veću transparentnost u radu, kazao je Zijad Sinanović, direktor Sektora za transport i komunikacije VTKBiH.

Na sjednici Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta u Sarajevu, on je naglasio da se raspodjela CEMT dozvola vrši bez 'glasa privrede' i da je pogrešno utvrđena kvota za raspodjelu tih dozvola. Kako je dodao, pokazalo se da se favoriziraju dozvole za euro-4 i euro-5 vozila u odnosu na euro-3 vozila, odnosno starija vozila.

- Moralo se razmišljati da prijevoznici nesmiju biti ugurani u nabavku tolikog broja novih vozila jer ih neće moći otplatiti i zato tražimo da se objeve kriteriji raspodjele dozvola, rekao je Sinanović.

Rešad Softić, predsjednik Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTKBiHK naglasio je da je zbog takve situacije većini prijevoznika u pitanju opstanak te dodao kako se u BiH oko 300 firmi bavi međunarodnim prijevozom.

-Nažalost, došli smo u situaciju da zbog nedovoljno sluha ministarstva za jednu grupu vozila imamo puno dozvola , a drugu daleko veću grupu vozila, oko 1.500, nemamo ni blizu one kvote koju smo ranije imali, rekao je Softić.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: