Ne lete od prošlog četvrtka
0

BH Airlines zbog kvara na avionu otkazao letove, Hypo prijeti da će im blokirati račun

Piše: E. G.
BH Airlines je otkazao sve letove zbog kvara na avionu, potvrđeno je portalu Klix.ba u ovoj kompaniji.

Svi letovi su zbog kvara otkazani još prošlog četvrtka.

"Očekujem informaciju od kolega iz sektora koji je zadužen za popravak, da vidim šta će biti i trenutno ne mogu dati nikakve detaljnije informacije vezane za to. BH Airlines ima dva aviona koji su u floti, jedan je na vrsti popravke koju bi mogli uporediti sa generalnim servisom na autu. On je trenutno u Njemačkoj. Drugi koji koristimo je tu u Sarajevu i na njemu treba uraditi manju popravku. Očekujemo da će to biti gotovo danas", kazao je za Klix.ba Edin Hrapović iz BH Airlinesa.

Državna aviokompanija je u brojnim problemima već duži period. U kompaniji ipak kažu kako je u pripremi nova linija na relaciji Sarajevo - Skoplje, koja bi trebala profunkcionisati 1. aprila. Menadžment, što je također odranije poznato, razmatra uspostavu linije za Amsterdam.

No, u kompaniji situacija nije sjajna, a mogla bi biti još igora zbog dolaska turske niskotarifne kompanije Pegasus, koja je uspostavila stalnu liniju između Istanbula i Sarajeva. Uposlenicima također kasni jedna plaća. U Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik kompanije, još uvijek nemaju nikakvo stabilno rješenje za BH Airlines.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nam je kazao da danas ima sastanak sa predstavnicima Hypo banke i leasinga, a vezano za BH Airlines.

"Oni su najveći povjerenici i prijete da će blokirati račun, odnosno izvršit će blokadu rada BH Airlinesa", kazao nam je Bijedić.

Kada su u pitanju ponude stranih kompanija koje su spominjane kao zainteresovane za kupovinu udjela u BH Airlinesu, ni od toga trenutno nema ništa. Kako kaže Bijedić, bilo je razovora s tim kompanijama koje su provele due diligence postupak, odnosno vidjele u kojem je stanju BH Airlines i više se nisu javljali.