Nail Šećkanović
0

'BH Airlines će zarađivati dvostruko više'

Sarajevo-x.com
Nakon što su predstavnici aviokompanije Turkish Airlines uplatili pet miliona eura na račun BH Airlinesa, čelnici bosanskohercegovačkog avioprevoznika očekuju isporuku prvog od dva mlazna aviona iz Turske.

Ministar prometa i komunikacije FBiH Nail Šećkanović istakao je da predstavnici BH Airlinesa ovih dana trebaju otputovati u Tursku kako bi se dogovorili oko tipa aviona koji, prema ugovoru o dokapitalizaciji, trebaju biti dopremljeni u Sarajevo.

"Upravo sam završili posao oko sudske registracije, predstoji nam formiranje Uprave i Nadzornog odbora kompanije. Nakon nekoliko teških godina poslovanja, očekujemo da će sklapanjem ugovora sa jednom od najuspješnijih aviokompanija na svijetu, udio BH Airlinesa koji sada na bh. tržištu iznosi 15 posto, porasti do 30 posto i na taj način se udvostručiti naši prihodi“, istakao je Šećkanović.

Vlada Federacije BiH ostala je većinski vlasnik BH Airlinesa sa udjelom od 50,93 posto, Energoinvest u vlasničkoj strukturi učestvuje sa 0,07 i Turkish Airlines sa 49 posto.

Turski nacionalni avioprevoznik Turk Hava Yollari AO, poznat kao Turkish Airlines, ponudio je otvaranje novih aviolinija, obuku kadrova, nabavku rezervnih dijelova, servis i održavanje aviona, te zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih radnika.

Ova aviokompanija godišnje preveze oko 20 miliona putnika, ima 12.000 zaposlenih osoba, te flotu od 106 putničkih mlaznih aviona koji lete na 123 međunarodne linije u Evropi, Americi, Africi i Aziji.