"Epidemija otkaza"
694

Bez posla, plaće i podrške: Hiljade ugostiteljskih radnika u BiH strahuju za egzistenciju

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Epidemiološka kriza zbog koronavirusa ugrozila je brojne privrednike u našoj zemlji, što se u mnogome odrazilo na naše ugostiteljske radnike koji su ostali bez posla i primanja. Hiljade njih koji su završili na birou traže od nadležnih da pronađu način zaštite kako njih, tako i njihovih poslodavaca.
Dok danas stižu informacije da je Grad Banja Luka usvojio mjere podrške privrednicima koje podrazumijevaju i niz povlastica za uslužne sektore, u drugim dijelovima BiH vlada haotična situacija.

Zabrinuti, u pojedinim slučajevima i dovedeni do ruba egzistencije, mnogi ugostiteljski radnici ostali su bez osnovnih prihoda kojima bi mogli prehraniti porodicu. Kako nam govore, najviše strahuju zbog onoga što će se dešavati u bliskoj budućnosti jer su njihovi poslodavci itekako pogođeni epidemijskom krizom, odnosno zabranom rada ugostiteljskih objekata koja je na snazi od sredine marta.

Podsjećanja radi, Udruženje hotelijera i restorana u BiH prije nekoliko dana uputilo je molbu nadležnima na svim nivoima vlasti u zemlji da im pomognu kako bi se pokušala umanjiti šteta prouzrokovana pandemijom koronavirusa te smanjio veliki gubitak radnih mjesta i gušenje privrednih subjekata u ugostiteljsko-turističkoj privredi.

Dva mjeseca bez primanja

U razgovoru sa ugostiteljskim radnicima koji su dobili otkaze, saznajemo kako su ih tek na biroima za zapošljavanje dočekali veliki problemi.

U ime ugostiteljskih radnika iz Zeničko-dobojskog kantona, koji su zatražili pomoć nadležnih, Adna Ljubanović nam govori kako se organi vlasti moraju osvrnuti na broj odjavljenih radnika u proteklom periodu. Među njima je i ona sama.

"Podržavamo i pozdravljamo poduzete mjere kako bi se spriječilo širenje virusa, jer zdravlje svih nas je na prvom mjestu. Ali, kako su ugostiteljski objekti zatvoreni, naši poslodavci primorani su odjaviti nas jer nisu u mogućnosti izvršavati obaveze prema radnicima. Istovremena nemaju podršku države kako bi u ovim kriznim vremenima mogli finansirati radnike koji tim prihodima prehranjuju svoje porodice. Poznavajući cijeli proces, obratili smo se Birou za zapošljavanje. Međutim, tamo smo se našli u jednoj nejasnoj i neprofesionalnoj situaciji gdje smo, predavajući papire za odjavu, zauzvrat samo dobili papir na kojem treba da se napiše izjava, uz informaciju da tek nakon 45 dana dođemo predati tu istu izjavu. Inače, izjava se predaje odmah pri predavanju papira za odjavu, te rješenje stiže u roku od 15 dana, od kada počinju mjesečne naknade u određenom iznosu za radnike koji su prijavljeni na biro. S obzirom da se mi trebamo tek za 45 dana obratiti i predati našu izjavu, što znači da nemamo nikakvu finansijsku pomoć naredna dva mjeseca, a možda i više, primorani smo tražiti od odgovornih institucija da nađu rješenje za ovakve slučajeve", pojašnjava nam Ljubanović.

Zajedno sa svojim kolegama, ova Zeničanka poručuje kako želi da im nadležni daju odgovore i ponude rješenja jer od toga zavise životi hiljada porodica u našoj zemlji. Podsjećamo, u Sektoru turizma i ugostiteljstva u decembru prošle godine bilo je zaposleno 43.058 osoba u BiH.

"S obzirom da već godinama nemamo nikakvu podršku države, pa i sada u ovim kriznim vremenima, izrevoltirani smo samom činjenicom da smo ponovo odbačeni, neprimjetni, te nismo ničija briga, čime smo prepušteni sami sebi. Želimo da se napravi uvid trenutnog stanja u ugostiteljstvu te ukoliko je moguće izdvoje sredstva iz budžeta za finansiranje ugostiteljskih radnika kako bismo prestali živjeti u strahu šta će biti sutra. Pružite nam ovaj vid sigurnosti“, ističe Ljubanović.

Oslobađanje od poreza i doprinosa

Jedna od mjera koju je zatražilo Udruženja hotelijera i restorana u BiH jeste da banke odgode plaćanja rata kredita kako za poslodavce tako i za radnike, kao i da se oslobode uplata na lične dohotke za radnike za period zabrane rada. Udruženje također navodi da bi sve ugostitelje trebalo osloboditi plaćanja kirije za vrijeme zabrane rada, plaćanja komunalne takse, takse na istaknutu firmu i drugih parafiskalnih nameta, te plaćanja fiksnih troškova, ali i ukinuti naknade za ljetne bašte za vrijeme trajanja zabrane rada.

S tim u vezi, podsjećamo da je Grad Banja Luka danas donio odluku da se odriče i zakupnine na ime bašti ugostiteljskih objekata i poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

Sarajevski vlasnici ugostiteljskih objekata također su prije nekoliko dana postsvili ultimatum Vladi Kantona Sarajevo i Vladi FBiH da do kraja mjeseca donesu potrebni set mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa ili će morati otpustiti sve svoje radnike.

Poslodavci u KS traže isto što i svi na području cijele BiH, a to je oslobađanje od poreza i doprinosa za radnike u sektoru ugostiteljstva na minimalni period od tri mjeseca, sufinansiranje ličnih primanja radnika u iznosu od 70 posto ili finansiranje minimalne mjesečne plaće te moratorij na plaćanje obaveza prema bankama na minimalni period od tri do šest mjeseci kako za pravne osobe, tako i radnike u sektoru ugostiteljstva.