Željeznice FBH
0

Bez izjašnjavanja o novom pravilniku o radu

FENA
Nadzorni odbor Željeznica FBH (NO ŽFBH) danas je na vanrednoj sjednici zaključio da se nisu stekli uvjeti za izjašnjavanje o novom pravilniku o radu, te da ostaje u primjeni postojeći Pravilnik o radu.

U saopćenju ŽFBH navodi se da je Pravilnik o radu dijelom doprinio poremećenim odnosima između sindikata, a usvajanje novog postavljeno je kao uvjet za štrajk Sindikata mašinovođa/strojovođa.

"Nadzorni odbor je zadužio Upravu ŽFBH da sagleda mogućnost umirovljenja, edukacije i prekvalifikacije uposlenika u cilju racionalizacije, te je pokrenuta aktivnost na izmjeni Kolektivnog ugovora u cilju usklađivanja isplate osobnih dohodaka u skladu s materijalnim mogućnostima ŽFBH", ističe se u saopćenju.

NO ŽFBH je na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrao aktuelnu situaciju nastalu nakon štrajka Sindikata mašinovođa/strojovođa ŽFBH i podržao napore Uprave ŽFBH na otklanjanju uzroka i posljedica štrajka.

"NO se istovremeno ogradio od preuzetih obaveza predsjednika Uprave ŽFBH Narcisa Džumhura prema spomenutom sindikatu jer isti nisu u skladu s materijalnim mogućnostima ŽFBH i ne odražavaju stav uprave", navodi se.

U saopćenju se ističe se da je navedeni štrajk održan iako je zabranjen sudskom odlukom.

Navodi se da je odlučeno da o ponuđenoj ostavci predsjednika Uprave ŽFBH Narcisa Džumhura NO zatraži mišljenje Vlade FBiH, "cijeneći značaj funkcije predsjednika uprave - generalnog direktora, u tom javnom preduzeću, a u skladu sa zakonskom procedurom".

"NO je dao instrukciju Upravi ŽFBH da razmatra samo usaglašene akte svih šest sindikata u ŽFBH, bez favoriziranja bilo čijih sindikalnih interesa ili stavova, a u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o privrednim društvima, Kolektivnom ugovoru i drugim aktima", ističe se.

U saopćenju se navodi da je NO pozvao predstavnike sindikata "da neodmjerenim istupima ne zbunjuju javnost, čime nanose neprocjenjivu štetu kolektivu koji i bez toga ima poteškoća i problema, uz napomenu da i sami ostvaruju interes u ŽFBH".

"NO ih poziva na međusobni dijalog, dogovor o svim spornim pitanjima, međusobno i prema Upravi ŽFBH, a kako bi se spriječila dalja polarizacija uposlenih i urušavanje poslovnog imidža poduzeća", ističe se.