Zenica
0

Bez dogovora sindikata i uprave ArcelorMittala

FENA
Sindikat ArcelorMittala Zenica saopćio je da tokom jučerašnjih pregovora s upravom kompanije nije došlo do približavanja stavova i konkretnog zaključka kada je u pitanju ponuđeni prijedlog mjera o rješavanju finansijskog stanja u ArcelorMittalu Zenica.

„Iako se od radnika traži velika žrtva i praktično im se zavlači ruka u i ovako prazan džep, od uprave nismo dobili odgovore na važna pitanja. Nije nam rečeno kolika je proizvodnja u tonama bila u prošloj i prva dva mjeseca ove godine, koliki je iznos i struktura proizvodne cijene tone gotove robe, šta se podrazumijeva pod stavkama trošak proizvodnje i troškovi brutoplaća te koliko ovu kompaniju koštaju menadžeri“, izjavio je na pres-konferenciji predsjednik Sindikata Islam Imamović.

Podsjetio je da je Sindikat ranije odbacio prijedlog da se radnicima plaća i topli obrok umanje 40 do 50 posto.

S obzirom na to da je za Sindikat u opticaju ostao drugi prijedlog uprave, da radi očuvanja kompanije dođe do privremenog prekida rada, čelnici Sindikata tražili su da se na privremenom prekidu rada ne može istovremeno nalaziti više od 1/3 zaposlenih radnika.

„Tražili smo da kompanija izvrši korigovanje naknade za privremeni prekid rada u slučaju da Parlament FBiH donese određene poticajne mjere za privredu, a na osnovu aktivnosti koje vodi Sindikat metala BiH. Činilo nam se da postoji volja za dogovor, međutim, pregovori su prekinuti nakon što smo predložili da za vrijeme privremenog prekida rada zaposlenici primaju naknadu u visini od 65 posto federalnog prosjeka, a ne 55 posto koliko je prijedlog uprave“, rekao je Imamović.

Prema stavovima uprave, predložene mjere oporavka ArcelorMittala Zenica trebalo bi stupiti na snagu 1. aprila, do kada se očekuje da će uprava i Sindikat postići dogovor o vrsti mjera.